Infectiologe Erika Vlieghe: "Nieuwe stijging van aantal coronabesmettingen is reden tot bezorgdheid"

7 september 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is weer aan het stijgen. In de week van 28 augustus tot 3 september kwamen er per dag gemiddeld 470 besmettingen bij. Dat is een stijging van 9 procent in vergelijking met de week ervoor. Infectiologe Erika Vlieghe vindt dat een reden tot bezorgdheid.

“Als je meer segmenten van de samenleving opent, zoals de afgelopen maanden gebeurd is, dan verhoog je de kans dat mensen elkaar ontmoeten en besmetten” zegt Erika Vlieghe in 'De Tour Vandaag'. 

"Ongewenst cadeautje"

Ze ziet twee mogelijke verklaringen voor de toename. “Traditioneel komen er eind augustus veel mensen terug uit vakantie. Sommigen hebben wellicht een "ongewenst cadeautje" meegebracht uit een land of gebied waar er meer corona is dan bij ons. Daar komt nog bij dat de scholen intussen geopend zijn, waardoor er veel meer jongeren zijn die met elkaar in contact komen. In de klas valt het nog mee, want daar houdt iedereen voldoende afstand en draagt iedereen een masker. Maar op de speelplaats troepen veel jongeren samen en worden de veiligheidsmaatregelen niet al te nauw genomen.”

Vlieghe grijpt de cijfers aan om nog eens te hameren op het belang van handen wassen, afstand bewaren en een mondmasker dragen op plaatsen waar er veel mensen bij elkaar zijn.

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Tour Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: