Infectioloog over Nederlandse lockdown: "Die lockdown was een vergissing, die had nooit ingesteld moeten worden"

14 januari 2022
© Lisa Luminaire (Unsplash)
Vanavond weten de Nederlanders of er een einde komt aan de harde lockdown in hun land. Volgens de Nederlandse infectioloog Jeroen van der Hilst, die in ons land aan de slag is in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het AZ Vesalius in Tongeren, kan het niet anders dat er wordt versoepeld. "Ik heb van bij het begin gezegd dat die lockdown een vergissing was. Die had nooit mogen worden ingesteld op basis van de informatie die er was."

Van der Hilst wijst erop dat toen al veel aanwijzingen waren dat "omikron geen delta is", lees: dat de nieuwe variant minder ziekmakend is. "Omikron is een fundamenteel ander virus dan delta, dus daar horen ook fundamenteel andere maatregelen bij."

Het minste wat Nederland zou kunnen doen, is België volgen. Dat zou op heel veel vlakken veel verstandiger zijn

"Het minste wat Nederland zou kunnen doen, is België volgen. Dat zou op heel veel vlakken veel verstandiger zijn. Om te voorkomen dat de instroom (van patiënten, red.) op hetzelfde moment zo groot is, is het wel verstandig om het enigszins te dempen. Hoewel, in Engeland zie je het experiment als je geen enkele maatregel zou nemen. Daar is alles open. En daar zie je dat het aantal mensen op intensieve zorg in een week tijd met meer dan 100 gezakt is. Dat is een politieke keuze. Ik ben er persoonlijk niet voor om álles los te laten. Maar het geeft wel aan dat de maatregelen in Nederland disproportioneel zijn."

Beluister het gesprek met infectioloog Jeroen van der Hilst in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: