Infectioloog Steven Callens: "Hopen dat we derde golf kunnen uitstellen tot er genoeg vaccins zijn"

24 januari 2021
© Mika Baumeister (Unsplash)
Wat Steven Callens, diensthoofd Infectieziekten aan het UZ Gent, denkt als hij hoort dat er in Oostende al minstens 15 gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus zijn ontdekt? "Dat het snel gaat met die nieuwe varianten", zegt hij in 'De Ochtend'.

Professor Steven Callens vermoedt wel dat het in Oostende maar gaat over 1 bron, omdat de besmettingen ontdekt zijn in 3 gezondheidsinstellingen die aan elkaar gelinkt zijn. "Maar dat dat toch is kunnen gebeuren, ondanks alle maatregelen die worden genomen, wijst er toch op dat die varianten iets meer overzetbaar zijn."

Ik heb de indruk dat de overheden de ernst van de situatie nu goed inschatten

Callens wijst erop dat het heel moeilijk is om zulke coronavarianten tegen te houden. "Je kunt dat vertragen en dan kan je hopen dat er geen derde golf komt. Helemaal stoppen is moeilijk. We zijn in de wereld te veel met elkaar verbonden."

Toch is hij blij dat de overheid nu sneller schakelt. "Ik heb de indruk dat de overheden de ernst van de situatie nu goed inschatten. Voor verschillende uitbraken, zoals die in Oostende, komt de lokale crisiscel bijeen en worden daar bijkomende maatregelen genomen."

"Ik hoop dat we zo die derde golf kunnen uitstellen, totdat er voldoende vaccins zijn en er genoeg mensen gevaccineerd zijn." Hij gaat ervan uit dat die ook zullen werken tegen die nieuwe varianten. "Maar misschien wel in mindere mate. Dat betekent wel dat meer mensen zich zullen moeten laten inenten om aan die groepsimmuniteit te geraken."

Beluister het gesprek met Steven Callens in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'