Infectioloog Vlieghe: "Nood aan wettelijk kader voor verplichte quarantaine voor Belgen die uit risicogebied terugkeren"

6 juli 2020
Reizigers die met het vliegtuig naar ons land komen vanuit de Spaanse regio Catalonië, moeten een speciaal document invullen. In het westen van Catalonië, in de provincie Lérida, is er namelijk een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Infectioloog Erika Vlieghe houdt intussen een pleidooi voor een wettelijk kader voor verplichte quarantaine voor wie uit risicogebied terugkeert.

Over de actuele situatie, de mensen die terugkeren uit delen van Galicië en Catalonië in Spanje die opnieuw in lockdown zijn, zegt Vlieghe dit: "Ik denk dat we, zoals minister van Volksgezondheid De Block gisteren al zei, moeten vragen aan mensen dat ze vrijwillig in quarantaine gaan en ze moeten laagdrempelig getest kunnen worden. In alle landen rondom ons zijn er verschillende haarden, het zal moeilijk laveren worden tussen die haarden."

Wie reisplannen heeft, zal die ook snel moeten kunnen aanpassen. "Iedereen gaat graag op vakantie, maar ik denk dat we duidelijk het advies moeten geven dat dat belangrijke risico’s met zich meebrengt en dat iedereen moet overwegen zijn of haar vakantie flexibeler te maken of gewoon vakantie in eigen land te houden, zeker als de situatie zo blijft evoluren. Check de situatie voor je vertrekt, wees in de mogelijkheid om zo snel mogelijk terug te keren. De situatie is heel fragiel, het is weinig interessant om met veel mensen op en af door Europa te bewegen, het lijkt niet of we er echt klaar voor zijn."

Vanuit de GEES, de adviesgroep die mee de exitstrategie voor ons land uit de coronacrisis bepaalt en waarvan Erika Vlieghe voorzitter is, was er ook om een waarschuwende, ontradende campagne gevraagd om op grote schaal weer te reizen. "Dat is helaas niet gebeurd, integendeel, er is heel veel druk om ook grenzen met andere landen open te zetten."

Meer op vrtnws.be

Microbioloog Herman Goossens zegt dat er dringend nood is aan draaiboek voor quarantaine voor terugkerende vakantiegangers. Er moet deze week nog een wettelijk kader komen om terugkerende vakantiegangers uit risicogebieden in quarantaine te kunnen plaatsen. "Ik ben verbaasd dat er nog geen draaiboek ligt. Dit is echt heel dringend."

"Besef dat het geen gewone vakantie wordt"

Mensen die op vakantie gaan, raadt Goossens aan om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Je moet beseffen dat het geen gewone vakantie zal zijn. Neem handalcohol en maskers mee. En draag die ook."

Hij raadt ook aan om gesloten ruimtes te vermijden. "Je moet niet naar feesttenten of discotheken gaan waar je weet dat de kans op besmetting toch groter is." Snel terug kunnen keren, is ook een advies, "dus ga het liefst met de wagen." Goossens waarschuwt vakantiegangers ook dat ze moeten aanvaarden dat als ze toch op vakantie gaan in een gebied waar uitbraken ontstaan, ze getest zullen moeten worden en in quarantaine moeten gaan als ze terugkeren."

Goossens heeft er begrip voor dat de Europese Commissie heeft aanbevolen om de grenzen open te stellen, maar stelt wel dat we realistisch moeten zijn: "De situatie zou in de komende weken zeer chaotisch kunnen worden in Europa."

Luister naar het gesprek met Herman Goossens, microbioloog Universiteit Antwerpen: