Ingrid Vanherle: “Vrouwenvoetbal zal nooit dezelfde plaats krijgen als mannenvoetbal"

19 januari 2017
2017 wordt het jaar van het vrouwenvoetbal! Het EK komt eraan en binnenkort wordt de eerste Gouden Schoen voor vrouwen uitgereikt. Toch ziet Ingrid Vanherle, ex-Red Flame en directrice van de jeugdacademie Standard Luik, de toekomst een beetje somber.

“Sinds de Red Flames zich voor het EK hebben gekwalificeerd, krijgen we meer aandacht. Onze betere speelsters trekken zelfs nu naar het buitenland om te spelen. Het niveau van de Flames blijft daarom wel hoog.”

Toch maakt Ingrid Vanherle zich zorgen over de toekomst van onze vrouwelijke voetbalelftal. “Na het EK heb je natuurlijk het WK in 2019. Maar onze nationale competitie is nog niet sterk genoeg om ons te blijven plaatsen. Terwijl we toptalenten hebben die gewoon goed omkaderd moeten worden en een goede competitie moeten krijgen.” Volgens Vanherle kunnen de Red Flames het nog maar een jaar of twee volhouden.

Daarom stelde Vanherle een tijd geleden voor om in elke Pro-League team een vrouwenploeg op te richten. “Op bepaalde voorwaarden dan, zoals de verdeling van de tv-gelden misschien.” 

Volgens Vanherle zal vrouwenvoetbal nooit dezelfde plaats krijgen in België als mannenvoetbal. “We zullen nooit hetzelfde verdienen of dezelfde supporters hebben. Ik denk niet dat het ooit zal gebeuren."