Inschrijven op reservelijst QVAX voor boosterprik kan vanaf vandaag: wat moet je weten?

2 december 2021
Vanaf vandaag -in de loop van de dag- kan je je in Vlaanderen inschrijven op de reservelijst QVAX om je boosterprik tegen het coronavirus te krijgen. Tijdens de vorige vaccinatieronde hebben heel wat mensen via die weg sneller een coronavaccin gekregen. En dat kan ook nu weer. Hoe meld je je aan, wanneer kom je aan de beurt en wie krijgt voorrang? Dit is wat je moet weten.

Hoe meld je je aan?

Registreren op de reservelijst kan heel eenvoudig via de website qvax.be. Je vult enkele gegevens in, zoals je naam, adres, rijksregisternummer, contactgegevens... en je duidt aan op welke momenten je beschikbaar bent. Telefonisch of per post inschrijven op de reservelijst is niet mogelijk en kan enkel online.

Als het vaccinatiecentrum in jouw buurt een dosis van het boostervaccin op overschot heeft, dan krijg je een uitnodiging per mail en sms. Je krijgt dan een half uur de tijd om te bevestigen. Zo niet, vervalt de uitnodiging en zal iemand anders opgeroepen worden. Je kan op een later moment wel gewoon weer aan de beurt komen.

Wie zich tijdens de eerste vaccinatieronde al had ingeschreven op QVAX moet zijn gegevens wel opnieuw ingeven. "Alle persoonlijke gegevens werden in september gewist", zegt Jan-Frans Lemmens van Smals, het ICT-bedrijf achter QVAX.

Wanneer kom ik aan de beurt?

Net als bij de eerste vaccinatiecampagne wordt de volgorde bepaald aan de hand van jouw leeftijd. Bijkomend wordt er deze keer ook gekeken naar de datum van jouw laatste prik.

Het boostervaccin mag pas gegeven worden vanaf 2 maand na de eerste en enige prik met het vaccin van Johnson & Johnson, 4 maand na de tweede dosis AstraZeneca, en 6 maand na de tweede dosis Moderna of Pfizer.

"Het heeft geen zin om je vroeger in te schrijven op de reservelijst", zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Je zal je kunnen inschrijven, maar je zal niet opgeroepen worden als de termijn tussen de laatste prik en de booster niet gerespecteerd werd. We roepen dan ook op om niet massaal vandaag al in te schrijven, dat heeft geen enkele zin."

Je inschrijving op QVAX is trouwens geen garantie om sneller je boosterprik te krijgen. "Als er geen vaccins op overschot zijn, kan je ook niet uitgenodigd worden", zegt Vandenreyt. "Maar de kans is wel groot dat je sneller aan de beurt komt dan wanneer je wacht op je officiële uitnodiging."

Voor wie heeft QVAX geen nut?

Wie al een uitnodiging voor zijn boosterprik heeft gekregen, zal niet meer aan bod komen via de reservelijst. Ook wie jonger is dan 18 jaar kan zich niet inschrijven, omdat het boostervaccin van Pfizer en Moderna enkel is goedgekeurd voor meerderjarigen.

Welke vaccinatiecentra gaan werken met QVAX?

Dat is nog niet bekend. "De vaccinatiecentra beslissen zelf of ze met QVAX gaan werken", zegt Ria Vandenreyt. "Ze kunnen ten vroegste volgende week dinsdag mensen uitnodigen die op de reservelijst staan. Wie zich vandaag inschrijft, zal dus ten vroegste dinsdag aan de beurt komen."

Tijdens de eerste vaccinatieronde werkten meer dan 9 op de 10 Vlaamse vaccinatiecentra met QVAX. Het Agentschap Zorg en Gezondheid verwacht dat ook voor de boosterprik de meeste centra in Vlaanderen met het online systeem gaan werken.

Wat als ik in Brussel of Wallonië woon?

Brusselaars kunnen zich sinds maandag 29 november inschrijven op Bruvax. In Wallonië kan je je net als in Vlaanderen vanaf vandaag inschrijven op QVAX.

Beluister hier het gesprek uit 'De Ochtend'.