Instagram-dichteres Siel Verhanneman: "Het schrijven is een enorme hulpbron"

28 januari 2018
De poëzieweek is volop aan de gang. Gevestigde dichters komen aan bod, maar er steken ook heel wat nieuwe namen hun neus aan het venster. Siel Verhanneman is er zo eentje. Zij begon als dichteres op Instagram en bracht onlangs haar tweede dichtbundel uit.

“Ik voelde de noodzaak om teksten te delen en zonder geld leek Instagram de makkelijkste stap om dat te doen”, legt Siel uit. “In het begin waren het vooral korte tekstjes, nu is alles volwassener, voller.”

Op Instagram plaatste ze al haar teksten onder de hashtag #vijftiendeverdieping, naar het nummer ‘Fifteen Floors’ van de Belgische band Balthazar. Voor ze een uitgever vond, publiceerde ze alles in eigen beheer. Vooral de thema’s verlies en verdriet komen in haar werk aan bod. “Vier jaar geleden verloor ik mijn papa en daarna ook mijn zus. Die thema’s zitten de hele tijd in mijn werk verweven”, zegt Siel. “Het schrijven is een enorme hulpbron. De liefde en passie voor het woord heb ik van mijn papa geleerd, die was freelance journalist.”

De vraag of ze verdriet nodig heeft om te schrijven vindt Siel erg moeilijk te beantwoorden. “Ik denk daar veel over na, maar weet het eigenlijk niet. Soms lijkt het alsof ik het verdriet uitbuit, maar dat is niet zo.” Veel mensen zijn fan van de eenvoudige taal die ze gebruikt. “Ik heb dat ook gemerkt. Ik denk dat het op die manier simpel en haalbaar wordt.”

Sien treedt ook op. Dan draagt ze haar gedichten voor terwijl haar vriendin Larissa Viaene die op hetzelfde moment voorziet van illustraties. Ondertussen is de jonge dichteres toe aan haar tweede dichtbundel. Haar debuutroman staat gepland voor september.