Intel stapt over van 2D naar 3D-transitors

5 mei 2011

Het 3-D tijdperk is dus ook voor transistors (°1947) aangebroken. Intel heeft bekend gemaakt dat de nieuwe generaties processoren wellicht allemaal van 3 D-transistoren van 22 nanometer (nm) worden voorzien. Dat zou 'ongekende energiebesparingen en prestatiewinsten' moeten bieden. Of nog: PC's en smartphones worden alweer een stuk sneller en energiezuiniger.

Om u een idee te geven, er zouden 100 miljoen van die 22nm 3D_transistoren op een speldenkop (1,5mm) passen. En om u nog een idee te geven: een 22 nm transistor kan in één seconde meer dan 100 miljard keer aan- en uitschakelen.

Het grootste voordeel van die derde dimensie is dat er meer ruimte ontstaat. Bij 2D_technologie moest er gewerkt worden met extreem dunne isolatielaagjes naast elkaar. Nu er ook in de hoogte gewerkt wordt kunnen die isolatielaagjes wat dikker worden, waardoor de kans op lekstroom een stuk kleiner wordt.

Volgens Intel zal dank zij deze innovatie de Wet van Moore blijven gelden. Die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.

Radio 1 Select