Intensieve zorgpersoneel valt massaal uit in ZOL Genk: "Een derde zit langdurig ziek thuis"

10 september 2021
© Jievani Weerasinghe (Unsplash)
In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk is maar liefst een derde van het personeel op intensieve zorg langdurig uitgevallen, zo schrijft Het Belang van Limburg. Ze zijn covidmoe, klinkt het. Nu ziekenhuizen weer meer bedden moeten vrijhouden voor coronapatiënten dreigt de reguliere zorg bovendien weer te worden weggedrukt. En dat doet vragen rijzen.

"33 procent van het personeel op de intensieve afdelingen is momenteel langdurig ziek thuis", bevestigt Jürgen Ritzen van het ZOL in Genk in 'De Ochtend'. "Dat is de weerbots van anderhalf jaar werken in beschermende kledij, heel zwaar ingepakt elke dag, en een hoge mortaliteitsgraad waarmee men geconfronteerd wordt. Dat hakt erin."

Nu de ziekenhuizen weer een kwart van de bedden op intensieve moeten vrijhouden voor covidpatiënten dreigt de druk voor het personeel opnieuw toe te nemen. Tot hun grote frustratie, zo kon u gisteren al merken. De hoofdarts van het UZ Leuven Gert Van Assche stelde zich toen luidop de vraag hoe hij aan zijn personeel moet uitleggen dat Vlaanderen als vaccinatiekoploper toch coronapatiënten uit Brussel, Wallonië en Noord-Frankrijk moet opnemen.

Ethisch probleem

Daar komt nog eens bij dat veel coronapatiënten die nu in het ziekenhuis belanden niet-gevaccineerd zijn. Ook dat roept vragen op. Want de zorg voor die patiënten begint opnieuw de reguliere zorg weg te drukken, zeker in ziekenhuizen als ZOL, waar de personeelsuitval zo hoog ligt.

"De mensen die reguliere zorg nodig hebben, zijn vaak mensen die wel gevaccineerd zijn", legt Ritzen uit. "Dat gaat over hartinfarcten, over trauma's in het verkeer. Die mensen moeten ook een bed kunnen krijgen op intensieve zorg. Wanneer die bedden dan ingenomen zijn door mensen met COVID-19, die vaak niet gevaccineerd zijn, stelt dat toch ook een ethisch probleem."

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erkent dat, maar benadrukt ook dat ziekenhuizen solidair zullen moeten blijven. "Als een jongeman aan 160 per uur over de snelweg raast en een zwaar ongeval heeft, dan gaan we eerst zijn leven proberen te redden. Daarna pas zijn rijbewijs afpakken. Zo moet je kunnen zeggen: 'Niet gevaccineerd? Dan geraak je zonder test geen café meer binnen'", zei de minister in "Terzake". "Het leven redden van iemand die een fout heeft gemaakt, dat doen we. Dat moeten we blijven doen. Je redt ook het leven van mensen die zware fouten hebben gemaakt."

Beluister de hele bijdrage in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'