Intensivist Geert Meyfroidt: “Het geheugen van de mensen is blijkbaar kort”

21 september 2020
© VRT NWS
De afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 45 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Vorige week waren dat er nog 30 per dag. De stijging lijkt traag te gaan, “maar dit is natuurlijk iets dat op een bepaald moment exponentieel wordt” zegt intensivist Geert Meyfroidt. “Het geheugen van de mensen is blijkbaar kort.”

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. In de week van 11 tot 17 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.196 nieuwe bevestigde besmettingen bij, dat is een stijging met 62% tegenover een week eerder. Ook de ziekenhuisopnames stijgen, tot gemiddeld 45 nieuwe patiënten per dag. Een week eerder waren dat er 30. Er liggen 428 mensen in het ziekenhuis, 77 daarvan hebben intensieve zorgen nodig.

De stijging in de ziekenhuizen lijkt traag te gaan, zegt Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven, in ‘De Ochtend’. “Maar het geheugen van de mensen is blijkbaar kort. Want dit is natuurlijk iets dat op een bepaald moment exponentieel wordt.”

Meyfroidt: “Nu hebben we nog de kans er iets aan te doen, en te vermijden dat het echt de verkeerde kant uitgaat. Maar er gaat wel iets moeten gebeuren."

"We moeten geen paniek zaaien, maar ik denk wel dat er bezorgdheid moet zijn, want het kan ineens heel snel gaan.”

"Veel discussie en polemiek, daar moeten we uit"

Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om zich te buigen over de coronamaatregelen. De vorige Veiligheidsraad dateert van 20 augustus. Is dat te lang geleden? "Je kan je niet permitteren om een maand lang niet samen te komen en geen beslissingen te nemen", aldus Meyfroidt. "De timing van de maatregelen is belangrijker dan wat je doet."

Hoe moet het verder? Vindt Meyfroidt dat de maatregelen moeten verstrengd worden? "We moeten mensen duidelijk maken waar we aan werken, welk doel we hebben. In maart was iedereen mee, het was echt een collectief doel. Nu is er veel discussie en polemiek, daar moeten we uit, we moeten nadenken hoe we hier weer een positief project van kunnen maken waar we de hele bevolking in mee krijgen."

Beluister het gesprek met Geert Meyfroidt in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: