Intensivist Geert Meyfroidt: "Remdesivir is geen wondermiddel of middel dat niet werkt"

30 november 2020
© Dirk Waem (Belga)
Professor en intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven verdedigde in 'De Wereld Vandaag' de bestelling van het geneesmiddel Remdesivir begin dit jaar. Uit de voorlopige resultaten van een nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat er geen bewijs is dat het middel een effect heeft op een verkort ziekenhuisverblijf voor Covid-19-patiënten.

"Het is altijd moeilijk wanneer onderzoeksresultaten die normaal onder vakgenoten worden besproken in de gewone pers komen. Dan wordt dat ofwel een wondermiddel of een middel dat niet werkt. De waarheid zit zoals altijd tussen de twee. Het is nooit een wondermiddel geweest, maar het is een medicijn dat we voor een beperkte groep patiënten kunnen gebruiken om het ziekenhuis van de patiënten in te korten met vijf dagen. Dat is gebaseerd op een grote Engelse studie", zegt Geert Meyfroidt in 'De Wereld Vandaag'.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een eigen onderzoek gestart. "Op basis van voorlopige resultaten is het effect op verkort op ziekenhuisverblijf bewezen. De WHO meldt nu dat er verdere studies moeten gebruiken."

Achteraf bekeken had België niet moeten intekenen op extra dosissen, maar toen de bestelling werd geplaatst, was er nog geen volledige duidelijkheid over het nut van Remdesivir. "Op het moment zelf onder het bewind van de vorige minister van Volksgezondheid, moesten er beslissingen worden genomen op basis van onvolledige wetenschappelijke gegevens. Dat is ook het geval bij de vaccins. Het farmabedrijf dat Remdesivir produceert, heeft er wel veel geld aan verdiend."

Beluister het gesprek met Geert Meyfroidt in 'De Wereld Vandaag': 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'