Intensivist UZ Gent boos: "Over 2 weken piek in ziekenhuizen, stop het politiek jojo-spel"

1 december 2021
"We hadden gisteren voor de eerste keer geen enkel bed op onze intensieve zorgafdeling. Er liggen 33 covidpatiënten en de non-covidpatiënten krijgen we niet zomaar weg", dat vertelt Dominique Benoit van intensieve zorg in het UZ Gent in 'De Ochtend'. En bedden tellen op die levensnoodzakelijke afdeling is geen evidentie. Ook palliatieve begeleiding vraagt immers tijd: met familie praten, de beademing stilleggen.

Kiezen tussen patiënten op intensieve is voorlopig niet aan de orde. "Maar de druk om medische beslissingen te nemen wordt stilaan groter", vreest hij. De intensivist verwacht over twee weken een piek in de ziekenhuizen en is boos op politici.

"We hebben voldoende aan de alarmbel getrokken, bijna hysterisch gedaan in de media maar de politiek had vroeger moeten tussenkomen. We gaan professioneel blijven, maar wat er nu de komende weken in de ziekenhuizen op ons afkomt, is pure politieke verantwoordelijkheid. We hebben meer nodig dan politieke compromissen: neem alsjeblieft eens duidelijke beslissingen. Dit jojo-spel - van 2 jaar aan een stuk - leidt tot niets. We hebben echt een duurzaam beleid nodig."

Beluister het gesprek met Dominique Benoit via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws en 'De Ochtend'. 

Lees ook: