"Internationale brigadisten waren de Syriëstrijders van toen"

15 juli 2016
80 jaar geleden, op 17 juli 1936, begon de Spaanse Burgeroorlog. Rechtse generaals, aangevuurd door Franco, probeerden de linkse regering in Spanje uit het zadel te lichten. Er volgden drie jaar burgeroorlog, met niet minder dan een half miljoen slachtoffers. Sven Tuytens onderzocht de Belgische betrokkenheid.

Rechts kreeg de steun van Hitler en Mussolini. Aan de kant van de linkse 'internationale brigadisten' vochten niet minder dan 2400 mensen uit België mee, dat is proportioneel het hoogste aantal. Eén van hen was de Antwerpse vakbondsleider en diamantbewerker Piet Akkerman. Hij sneuvelde al na drie maanden en ligt begraven in een massagraf.

In Ontinyent, niet ver van Benidorm, was er zelfs een Belgisch hospitaal, gerund door -vooral- joodse verpleegsters uit Antwerpen. Correspondent Sven Tuytens maakte er een documentaire over: 'Las mamas belgues'.

De internationale brigadisten zijn in zekere zin te vergelijken met de Syriëstrijders van nu

Ze werden geronseld, hadden een ideologisch motief of zin voor avontuur, vertelt Sven Tuytens.

Intussen blijft de Spaanse Burgeroorlog een open wonde in het maatschappelijk debat in Spanje. De jongste generatie Spanjaarden is slecht geïnformeerd, maar heeft wel belangstelling voor wat er zich echt heeft afgespeeld.