Interne Keuken en corona

3 april 2020
Sinds twee weken hebben we onze gasten niet meer rond de keukentafel ontvangen maar interviewden we ze van achter hun laptop. Dat lukte minder goed dan we hadden verwacht. Ogenschijnlijke bijkomstigheden - het samenzijn, de maaltijd, de mogelijkheid om te reageren op de andere gasten - blijken essentiëel om tot de typische Interne Keukensfeer te komen. We bleven achter met een slecht gevoel, Interne Keuken was zijn ziel kwijt.

Het plan was om volgende zaterdag terug te keren naar de Keukentafel, met inachtname van alle veiligheidsvoorschriften. We hebben onderzocht of we onze tafel kunnen vergroten, of we plexiglas kunnen plaatsen, of we de gasten één voor één kunnen interviewen.

Maar de vraag is of zelfs dat verantwoord is. Blijf in uw kot geldt ook voor Interne Keukengasten. Mensen samenzetten - twee presentatoren, een technicus en een of meer gasten - blijft een risico. We voelden twijfel, bij onszelf en bij de mensen die we wilden uitnodigen. Met pijn in het hart hebben we besloten dat het in deze omstandigheden niet mogelijk is Interne Keuken te maken zoals het hoort.

We zetten het programma even on hold. Op zaterdag 4 en 18 april zenden we een compilatie-aflevering van Interne Keuken uit, op 11 april is er op Radio 1 de Classics 1000. Daarna bekijken we hoe de corona-crisis is geëvolueerd, en hopen we dat het programma weer in zijn oude plooi kan vallen.