"Internet duur? Voor €3/dag kan je in Leuven zelfs geen uur parkeren"

18 juli 2018
"Ik vind telecomproducten in België niet te duur." Dat heeft Telenet-topvrouw Ann Caluwaerts gezegd in De Ochtend, waar ze zomergast was.

Enkele maanden geleden haalde Minister van Telecom Alexander De Croo fors uit naar Telenet, toen het bedrijf de prijs van een aantal producten verhoogde. "Dat is een opgestoken middenvingern naar de consument", zei de minister. "Telenet bewijst met de prijsverhoging net het punt van de minister dat er in ons land een gebrek is aan voldoende prijsconcurrentie en dat de prijzen te hoog zijn."

"Maar de prijzen zijn niet te hoog", zegt Ann Caluwaerts van Telenet. "Kijk eens naar wat je krijgt voor €3 à €4 per dag? Onbeperkt bellen met verschillende toestellen, een tv-abonnement en het beste internet. Dat is heel wat. In het centrum van Leuven kan je zelfs geen uur parkeren voor €3."

"Telenet is trouwens niet tegen meer concurrentie op de markt, maar wij vinden wel dat die vierde spelen waarvan sprake is aan dezelfde voorwaarden moet werken als wij dat moeten doen. De nieuwe speler zou op dezelfde manier moeten investeren als wij", vindt Caluwaerts.

Internet is een basisbehoefte

En die investeringen in het netwerk zijn nodig. "Vandaag stroomt er al 100 keer meer data door ons netwerk dan tien jaar geleden. En met de komst van 5G en internet of things gaat dat alleen maar toenemen. Internet is een basisbehoefte geworden."

"Ook diensten als Netflix vragen nu al veel van het netwerk. Door te investeren zorgen we ervoor dat de capaciteit elk jaar wordt verdubbeld."

"We roepen overheden ook op om de wetgeving niet te ingewikkeld en beperkend te maken. De kans bestaat dat we boot van belangrijke investeringen missen door overregularisering. In Azië bijvoorbeeld hebben bedrijven daar minder last van."

Beluister het volledige gesprek met Ann Caluwaerts:
Elke weekdag heeft 'De Ochtend' een topvrouw als centrale gast tussen 8 en 9. De integrale reeks vind je hier terug:

Lijst van artikels