Interviews Jackie Kennedy vrijgegeven

13 september 2011

Jackie Kennedy, de First Lady die dat begrip opnieuw definiëerde, zocht zelden of nooit de pers op. Laat staan dat ze haar memoires schreef of liet schrijven. Dat helpt - naast vestimentaire smaak, charme, intelligentie, culturele bagage en tragiek - om tot een icoon uit te groeien.

Eén keer maakte ze een uitzondering op haar discretie. Een paar maanden na de moord op John F. Kennedy ( 22 november 1963) sprak ze vele uren openhartig met historicus en oud presidentieel adviseur Arthur Schlesinger. De voorwaarde was dat de opnames pas decennia later mochten verschijnen.

Dat embargo is thans verstreken, en morgen verschijnt 'Historic Conversations on Life with John F. Kennedy' ook in het Nederlands. The New York Times kreeg de geluidsopnames en publiceerde deze week al uitgebreid uit de Kennedy tapes.

Veel nieuwe geopolitieke inzichten levert dat voorlopig niet op, maar Jackie Kennedy dacht wel het hare over de groten der aarde van de vroege jaren zestig. En dat formuleerde ze onverbloemd. Charles De Gaulle? Een egomaan. Martin Luther King? Een faker. Én een vrouwenzot. Chroestjov? Een schurk. Maar wel een met gevoel voor humor. Indira Ghandi was 'a terrible woman'. De opvolgers van haar echtgenoot waren respectievelijk niet geschikt voor de job (Lyndon Johnson) en 'mentally ill' (Richard Nixon).

De man die het begrip 'Amerikawatcher' herdefiniëerde duidt en schetst.

Lees en beluister ook


Radio 1 Select