Interviews met Belgische renners uit de jaren dertig ontdekt in VRT-archief

3 juni 2011

Tijdens de digitalisering van een kwartduimsgeluidsband uit het VRT-archief zijn woensdag enkele onbekende geluidsfragmenten opgedoken. Het gaat om interviews van Frans Dirickx met enkele leden van de Belgische ploeg voor de Ronde van Frankrijk 1935: Louis Hardiquest, Antoine Dignef en François Neuville.

Dat is ongetwijfeld een belangwekkende vondst, maar het hart van onze medewerker erfgoed & sport-van-meer-dan-twintig-jaar-geleden ging daar niet echt sneller van slaan.

Maar er dook ook een korte getuigenis op van Félicien Vervaecke - winnaar van het bergklassement - die bij de legendarische wielerreporter Karel Van Wijnendaele zijn blijdschap uitdrukt over de overwinning van landgenoot Romain Maes (foto) in diezelfde tour. Van Vervaecke was tot nu toe nog geen radio-interview uit zijn tijd als wielrenner bekend.

De band werd gedigitaliseerd op vraag van de Amerikaanse zender NBC, die op zoek was naar buitenlandse radioverslaggeving over de deelname van Jesse Owens aan de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Bij het digitaliseren van die fragmenten werd ook de rest van de band gedigitaliseerd en doken dus de onbekende fragmenten op.

"Dat is misschien toch wel interessant, er duiken zelden of nooit onbekende radiofragmenten op van voor de Tweede Wereldoorlog" wiep iemand op aan onze redactionele eet- en vergadertafel. De medewerker erfgoed etc. luisterde niet meer, hij hing al aan te lijn met de ontdekker van die opnames: "Romain Maes! Van de eerste tot de laatste dag in het geel!! Won proloog en de slotetappe!!! En nog maar 22 jaar!!!!"