Invoering coronapas in Nederland: "Vanaf nu kan je alleen op café, restaurant, theater en festival met coronapas"

25 september 2021
© Matheus Frade (Unsplash)
In Nederland heeft iedereen ouder dan 12 jaar vanaf vandaag een coronapas nodig voor horeca, cultuurinstellingen en evenementen. Alleen op terrassen van cafés en restaurants is de coronapas niet nodig, maar wel als klanten binnen naar toilet willen. Tegelijkertijd vervalt de anderhalvemeterregel in Nederland. Toch is er veel kritiek en rijst de vraag of het systeem waterdicht is.

De coronapas in Nederland geldt als bewijs dat mensen zijn gevaccineerd, onlangs negatief getest of hersteld zijn van COVID-19. Mensen zonder coronapas kunnen zich gratis laten testen voor een QR-code waarmee ze toegang kunnen krijgen. Gemeenten hebben hiervoor extra geld gekregen van de overheid.

We zetten even op een rijtje waar in Nederland een coronapas nodig is:

  • In de horeca, behalve in afhaalrestaurants (sluitingsuur middernacht)
  • In discotheken en nachtclubs (sluitingsuur is middernacht)
  • Bij evenementen zoals festivals, concerten en professionele sportwedstrijden
  • Bij kunst- en cultuurinstellingen zoals de bioscoop en theaters

Welke regels verdwijnen?

  • Geen mondmaskers meer nodig op middelbare scholen en in het hoger onderwijs voor verplaatsingen binnen een gebouw (wel nog mondmaskers bij openbaar vervoer, in taxi's en op luchthavens na de paspoortcontrole)
  • Quarantaineplicht voor klassen in basisscholen verdwijnt
  • Thuiswerkadvies wordt ingetrokken
  • 1,5 meter afstand houden niet langer verplicht
  • Het maximale aantal bezoekers en de verplichte sluitingstijd gaan op de schop voor evenementen buiten én voor evenementen binnen met vaste zitplaatsen

De verspoelingen zijn voer voor kritiek in Nederland. Vooral in de horeca. Uitbaters zien het eerder als een verstrenging en willen niet "politieagent spelen aan de deur". "Uit een enquête blijkt dat zo'n 40% van de cafés en restaurants niét gaat controleren", weet correspondent Joris van Poppel in 'De Ochtend'. 

Voor een groep van 1,8 miljoen niet-gevaccineerde mensen wordt het horecaleven moeilijker

Van Poppel benadrukt dat de coronapas er vooral komt om de anderhalvemetermaatschappij los te laten. "Een pas om een verspoeling te begeleiden", omschrijft hij het. "Maar tegelijkertijd rijst de vraag: Is dit een versoepeling of verstrenging? Vergeet niet dat 10 tot 20% van de Nederlanders niet gevaccineerd is. Een groep van 1,8 miljoen mensen wordt gezegd. Voor hen stopt het horecaleven."

Vandaag is er ook opnieuw een demonstratie tegen de coronapas in Den Haag met politicus Thierry Baudet. Op de coronapas is voorlopig ook geen einddatum geplakt. Op 1 november worden de zaken opnieuw bekeken.

Ook de nachtclubs en discotheken zijn boos op de nieuwe regels. Zij moeten verplicht sluiten om middernacht, terwijl de feestjes dan pas beginnen. Van Poppel: "De regering blijft op de rem staan. Het is een soort les die ze geleerd hebben. Begin deze zomer opende het nachtleven al heel snel en dat leidde tot een besmettingspiek."

Herbeluister het gesprek met correspondent Joris van Poppel in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'