Inzamelingsactie voor actrice die Pippi Langkous vertolkte: "Nooit echt van succes geprofiteerd"

13 februari 2019
De Zweedse actrice Inger Nilsson kroop vijftig jaar geleden in de huid van Pippi
Niets is onmogelijk, voor elk probleem bestaat een oplossing en wees altijd positief. Drie wijsheden die we associëren met de televisieserie Pippi Langkous. Toch is die laatste spreuk niet meteen van toepassing op het leven van de Zweedse actrice Inger Nilsson, die vijftig jaar geleden in de huid kroop van Pippi. Nadat ze had verteld niet altijd te hebben geprofiteerd van het succes van de serie, is een inzamelingsactie op touw gezet.

Nilsson zei tegen het Nederlandse Algemeen Dagblad dat "iedereen wel iets in zijn leven heeft waartegen hij vecht". En vervolgt de actrice: "Voor mij was dat Pippi." Zo heeft haar vertolking van Pippi later altijd nog een rol gespeeld in haar werk als actrice. Ze herinnert zich een regisseur die in het theater na een auditie riep dat ze geen "Pippi op het toneel wilden hebben."

Een gefotoshopt beeld van Pippi en Nilsson naast elkaar:

Bijklussen als secretaresse

Na haar studie lagen de rollen niet voor het oprapen. Later kluste ze zelfs bij als secretaresse om haar huur te kunnen betalen, want rijk is ze van de serie niet geworden.

Ondanks het succes van de serie van Pippi werd Nilsson niet erg goed betaald. "Maar tegenwoordig is dat anders. Dan profiteer je als acteur ook van herhalingen en verkopen in het buitenland", zegt ze tegen de Nederlandse krant.

"Uitgekocht tegen laag bedrag"

Na het horen van de verhalen van de Zweedse actrice besloten twee Nederlandse schrijvers, Heleen Bosma en Marjan Tulp, in actie te komen. "Ze kregen praktisch geen cent voor de fantastische kinderserie. Ze waren te jong en zijn eenmalig met een laag bedrag uitgekocht", zegt Tulp aan VRT NWS. "Het blijkt gewoon dat iedereen van mijn generatie van Pippi heeft genoten, behalve zijzelf. Dat is wel heel jammer. Wij besloten daarom om een dikke dankjewel te zeggen voor het feit dat ze ons veel plezier hebben gegeven."

"Van al die miljoenen royalty's over de hele wereld, ging er niks naar de helden van onze jeugd", schrijven de twee onder hun crowdfundingsactie. De teller van de actie staat inmiddels al op meer dan 16.000 euro. Zij zullen ervoor zorgen dat het geldbedrag bij Nilsson, maar ook bij Maria Persson en Pär Sundberg, die Annika en Tommy speelden, terechtkomt.

Geen medelijden

"Hartverwarmend! Wat een aardig gebaar, maar met mij hoeven mensen geen medelijden te hebben", reageert Nilsson op de actie. "Ik heb werk en kan mijn huur gewoon betalen." Sinds 2006 heeft Nilsson namelijk een vaste rol in een Duitse krimi, waarna ze ook haar baan als secretaresse heeft opgezegd.

Ze zou volgens het AD liever zien dat mensen geld doneren aan het Rode Kruis of doelen die kinderen in nood helpen. En dus blijkt er in de Zweedse actrice toch nog een Pippi te schuilen: voor elk probleem is een praktische oplossing.

Annemieke Van Dongen ging Inger Nilsson opzoeken in Zweden. Herbeluister het gesprek uit 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lijst van artikels