Iraanse VUB-professor Djalali zit twee jaar in Iraanse cel: "Hij ziet er uitgemergeld en stervend uit"

26 april 2018
De ter dood veroordeelde Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali ziet er uitgemergeld en stervend uit. Dat zegt collega Gerlant van Berlaer, die nieuwe foto's van de man in handen kreeg. "Zijn situatie zit muurvast en dus laten ze hem letterlijk verkommeren in zijn cel."

Vandaag is het exact twee jaar geleden dat Djalali werd opgesloten in Iran, omdat hij er beschuldigd wordt van spionage. De man werd ter dood veroordeeld, maar zijn executie werd nog steeds niet uitgevoerd. Dat zou onder meer te maken hebben met de druk vanuit het Westen.

Vriend en collega Gerlant van Berlaer kreeg nu nieuwe foto's van Djalali doorgestuurd. "Hij is vrijwel onherkenbaar en uitgemergeld. De man ziet er stervend uit", zo zegt hij.

De situatie van Djalali zit muurvast en dus laten ze hem letterlijk verkommeren in zijn cel.

"Dit is een bewuste strategie van Iran", zegt van Berlaer. "Iran weet intussen verdomd goed dat hij onschuldig is. Hem executeren durven ze niet om de voornamelijk economische banden met Europa niet op te blazen, maar hem vrijlaten zou dan weer te veel gezichtsverlies betekenen voor het gerecht en de inlichtingendienst. Zijn situatie zit muurvast en dus laten ze hem letterlijk verkommeren in zijn cel."

Van Berlaer roept alle politici - en ook zakenlui - op om "zijn situatie blijvend af te keuren in alle Iraanse contacten". "Kunnen wij handel drijven en politieke goodwill tonen aan een land dat op deze manier de fundamentele mensenrechten schendt van een arts en wetenschapper die zijn leven altijd al ten dienste stelde van anderen?”

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het interview met Gerlant van Berlaer:

Radio 1 Select