Iran trekt online ten oorlog tegen de VS: “Iran heeft één van de beste cyberlegers ter wereld”

7 januari 2020
© Pixabay
Een paar dagen na de Amerikaanse raketaanval op de Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani zet Iran zijn cyberleger in op Amerikaanse doelwitten. Afgelopen weekend vielen Iraanse hackers een Amerikaanse overheidswebsite aan. Volgens Tim Cools is dit maar het begin van een lange cyberoorlog tussen Iran en de VS.

Na de raketaanval op de Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani beloofde de religieuze leider Ayatollah Khamenei dat zijn land hard zal terugslaan. Het duurde niet lang, want amper één dag na de eliminatie van Soleimani hadden Iraanse hackers een Amerikaanse overheidswebsite platgelegd.

Bebloede Trump

Mensen die zaterdag naar de website van de 'American Federal Depository Library Programme' surften – een overheidsdienst die Amerikaanse burgers informatie over de overheid verschaft, kregen een zwart scherm te zien. Op dat scherm hadden Iraanse hackers een duidelijke boodschap achtergelaten: ”Dit is maar een klein deel van wat het Iraanse cyberleger kan doen.”

Om hun boodschap kracht bij te zetten, plaatsten ze een gefotoshopt beeld van de Amerikaanse president Trump die een vuist in zijn gezicht krijgt. Je ziet ook dat Trump uit zijn mond bloedt. Met het bericht wilden de Iraanse hackers tonen dat ze tot veel in staat zijn en dat ze niet zullen terugdeinzen.

Vlak na de cyberaanval werd de site even offline gehaald, maar het feit dat de aanval amper een dag na de uitschakeling van Soleimani plaatsvond, toont aan dat het voor de Iraniërs menens is. Voor Tim Cools is dit niet nieuw. “Dit is niet de eerste keer dat de Iraniërs Amerikaanse doelwitten aanvallen”, zegt Cools die na een carrière bij de Computer Crime Unit van de federale politie bedrijven adviseert over internetveiligheid.

“Tussen 2011 en 2013 hebben Iraanse hackers de websites van verschillende Amerikaanse grootbanken platgelegd met een denial of service aanval."

Iran heeft één van de beste cyberlegers ter wereld

Als je dat allemaal kan doen, toon je volgens Cools aan de wereld dat je met de groten der aarde kan meespelen. Amerika, Israël, Rusland en China zijn landen die doorheen de jaren een sterk cyberleger hebben uitgebouwd. Maar Cools vindt dat we Iran niet mogen onderschatten. “Dat land is een geduchte tegenstander en mogen we perfect aan dat lijstje toevoegen.

Meer weten? Lees het integrale artikel op vrtnws.be

Beluister ook het gesprek met Loutfi Belghmidi in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: