Isabel Leroux (UZ Gent): "We hadden niet durven te hopen dat coronavaccins zo succesvol zouden zijn"

16 november 2020
© Jonas D'Hollander (Belga)
Dat we intussen 2 toekomstige vaccins tegen het coronavirus hebben met een doeltreffendheid van 90 procent of meer, is boven de verwachtingen. Dat zegt diensthoofd Isabel Leroux van het centrum voor vaccinologie aan het UZ Gent in 'De Wereld Vandaag'.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het nieuws over het coronavaccin van Moderna “bemoedigend”. Eerder vandaag had het Amerikaanse biotechbedrijf bekendgemaakt dat zijn vaccin in een uitgebreide studie bij 30.000 proefpersonen 94,5 procent doeltreffend blijkt te zijn.

Ook Isabel Leroux van het centrum voor vaccinologie aan het UZ Gent is enthousiast. "We hebben wel meer doeltreffende vaccins die meer dan 90 procent bescherming bieden", zegt ze in 'De Wereld Vandaag'. "Hepatitis B is daar een voorbeeld van. Ook het vaccin tegen baarmoederhalskanker is erg succesvol en zo zijn er nog. Het is dus niet uitzonderlijk, maar voor het coronavirus hadden we er niet op durven te hopen. Omdat mensen die een natuurlijk infectie oplopen weinig bescherming op lange termijn opbouwen, had men gevreesd om het met een vaccin beter te kunnen doen dan de natuur."

Beluister het gesprek met Isabel Leroux in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: