Israël weer in lockdown na slechte coronacijfers: niemand mag zijn huis meer dan 500 meter verlaten

18 september 2020
Cole Keister via unsplash
Israël gaat voor een tweede keer in lockdown. Het aantal vastgestelde besmettingen is er opgelopen tot meer dan 5.000 per dag, terwijl het land maar zo'n 9 miljoen inwoners telt. Vanavond vieren joden in Israël de start van het joodse nieuwjaar in mineur.

Traditioneel beginnen joden het nieuwe jaar met appels gedrenkt in honing om het jaar zoet te starten. Dit jaar begint het jaar bitter voor veel joden. Door de nieuwe strenge maatregelen zal er van feesten niet veel in huis komen. Niemand mag zijn huis vanaf vandaag meer dan 500 meter verlaten, en in de synagoge mogen maar maximum tien mensen samen bidden. Buiten mogen er maximum 20 mensen samen zijn.

Besmettingen lopen op, aantal dodelijke slachtoffers relatief laag

Tijdens de eerste golf lag het aantal vastgestelde besmettingen nooit op meer dan enkele honderden per dag. Sinds deze zomer is dat aantal opgelopen tot meer dan duizend per dag. Vooral de voorbije weken gaat het pijlsnel de hoogte in, met pieken boven de vijfduizend nu.

Het aantal dodelijke slachtoffers valt voorlopig mee. In totaal zijn er zo’n 1.170 mensen omgekomen aan het coronavirus. Israël heeft dan ook een erg jonge bevolking en een goeie gezondheidszorg. Toch loopt het aantal doden ook op, met op dit ogenblik gemiddeld zo’n 13 doden per dag.

in Israël is heel wat kritiek op de orthodoxe joden, omdat ze zich niet aan de regels houden en zo een tweede veel grotere golf mee in de hand hebben gewerkt. Ook premier Benjamin Netanyahu moet het ontgelden: hij is niet alleen verwikkeld in aanslepende corruptieaffaires, door een lakse aanpak van de regering is het virus helemaal kunnen heropflakkeren, vinden zijn critici.

Bron: Vrtnws

Lees ook:

Radio 1 Select