Israël ziet mogelijke link tussen Pfizer en ontsteking van hartspier: "Aantal gevallen is bijzonder laag"

3 juni 2021
© Robina Weermeijer (Unsplash)
In Israël heeft een beperkt aantal jonge mannen een hartspierontsteking gekregen nadat ze hun tweede Pfizer-prik hadden gekregen. Het gaat om 275 gevallen op meer dan 5 miljoen gevaccineerden. Door dit geringe aantal ziet cardioloog Steven Droogmans (UZ Brussel) geen reden tot ongerustheid. Te meer omdat virussen, zoals het coronavirus, op zich veel meer ontstekingen van de hartspier veroorzaken.

Zelden hebben vaccins meer onder het publieke vergrootglas gelegen dan de afgelopen maanden. Waar de bijwerkingen van vaccins en geneesmiddelen doorgaans slechts in de kleine lettertjes van de bijsluiter worden vermeld, worden de bijwerkingen van de covidvaccins nu vermeld in chocoladeletters boven nieuwsberichten, zoals boven dit eigenste artikel.

Dit keer ligt het Pfizer-vaccin onder de loep nadat het ministerie van Volksgezondheid van vaccinatiekampioen Israël heeft opgemerkt dat een klein aantal jonge mannen een ontsteking van de hartspier of van het hartzakje gekregen heeft na de tweede Pfizer-prik.

Jonge mannen

Lezers die het Hebreeuws machtig zijn, kunnen de officiële mededeling nalezen op de website van de Israëlische overheid. Voor het gemak vatten we het even samen:

In Israël zijn tussen december en mei 275 gevallen van myocarditis oftewel hartspierontsteking vastgesteld onder iets meer dan 5 miljoen mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

In 148 gevallen gebeurde dat in een periode rond de vaccinatie, bij 121 gevallen gebeurde dat na de tweede inenting. Onder hen voornamelijk jonge mannen van tussen de 16 en 30 jaar. In de meeste gevallen ging het slechts om een milde ziekte die na een aantal dagen genas.

Zeldzaam

“Zo’n ontsteking is quasi nooit ernstig”, bevestigt ook Steven Droogmans, hartspecialist en afdelingshoofd cardiologie aan het UZ Brussel in 'De Ochtend'. Slechts in héél zeldzame gevallen leidt een ontsteking van het hart tot gevaarlijke hartritmestoornissen of eventueel hartfalen, stelt de professor gerust.

Myocarditis komt sowieso heel zelden voor: 5 à 10 patiënten per 100.000 inwoners lopen jaarlijks een ontsteking van de hartspier op. Het komt het vaakst voor bij jonge patiënten, iets meer bij mannen dan bij vrouwen. Vermoedelijk is het een overreactie van het immuunsysteem op infecties.

Beluister de duiding van cardioloog Steven Droogmans in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: