Israëlische schrijver en vredesactivist Amos Oz (79) overleden

28 december 2018
De prominente Israëlische schrijver en publicist Amos Oz is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij is vaak genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. Zijn bekendste werken zijn "Black Box" uit 1987 en "Een verhaal van liefde en duisternis" uit 2002, dat ook verfilmd werd. Amos Oz was een van de eerste Israeli's die een tweestatenoplossing verdedigden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

Amos Oz schreef een veertigtal boeken, waarvan 14 romans. Bijna al zijn werk is in het Nederlands vertaald. De bekendste werken zijn wellicht zijn brievenroman "Black Box" uit 1987 (over de spanningen rond een uiteenvallend huwelijk en die meteen de religieuze en politieke tegenstellingen tussen Joden onderling blootleggen) en "Een verhaal van liefde en duisternis" uit 2002 (over opgroeien in de ontluikende staat Israël).

Oz' werk is vertaald in 45 talen en gepubliceerd in 47 landen. Hij is lang genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. In 2005 ontving hij in Frankfurt de prestigieuze Goethe-prijs, een driejaarlijkse prijs voor uitmuntendheid in de literatuur. In mei 2008 werd hij doctor honoris causa van de Universiteit Antwerpen.

Amos Oz (zijn aangenomen achternaam betekent "moed") was een van de eersten die een tweestatenoplossing bepleitte voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Dat deed hij al meteen na de Zesdaagse oorlog in 1967. Hij was mede-oprichter

Hij was een goede vriend van de voormalige Israëlische premier Shimon Peres. In 2016 hield hij een afscheidsrede tijdens diens staatsbegrafenis. Daarin hield hij een vurig pleidooi voor vrede met de Palestijnen.

Meer op vrtnws.be