Italiaanse premier Renzi kondigt zijn ontslag aan

5 december 2016
De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft in een rechtstreekse tv-toespraak zijn nederlaag in het referendum toegegeven, en aangekondigd dat hij maandag zijn ontslag zal indienen bij de president.
60 procent van de Italiaanse kiezers heeft zondag in een referendum tegen de grondwettelijke hervormingen van premier Renzi gestemd. En dat met een behoorlijk hoge opkomst: bijna 70 procent.

Volgens Renzi is de uitslag van het referendum dan ook "volkomen duidelijk"; en heeft het neen-kamp een "bijzonder duidelijke" overwinning behaald. De premier neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de nederlaag op zich, hij spoorde het neen-kamp aan om nu met voorstellen te komen.

Vervolgens kondigde Renzi aan dat hij maandagmiddag zijn regering zal bijeenroepen, en vervolgens zijn ontslag zal aanbieden aan president Sergio Mattarella.

Mijn ervaring als regeringsleider eindigt hier

Voor het referendum had Renzi al aangekondigd dat hij zou opstappen, en de rechtse oppositie heeft dat ook geëist nadat uit de exitpolls en de eerste extrapolaties van de gedeeltelijke uitslagen gebleken was dat het neen-kamp zo'n 60 procent van de stemmen zou halen. De rechtse Lega Nord eist ook meteen nieuwe verkiezingen, zonder dat er eerst een interimregering komt.

Zoals gevreesd is er nu een regeringscrisis in Italië, dat kampt met een torenhoge staatsschuld en grote problemen in de bankensector. Die politieke crisis dreigt nieuwe turbulentie op de financiële markten te veroorzaken.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select