Italië-correspondent na lockdown: "Rome is verlaten. Beangstigend"

10 maart 2020
© Belga
Vanaf vanochtend gaat heel Italië in lockdown, en dat al zeker tot 3 april. En de maatregel van de Italiaanse regering lokt al meteen hevige reacties uit. Nachtwinkels in Rome en Napels zijn bestormd door Italianen die bang zijn dat ze de komende dagen niet meer buiten mogen komen. Italië-correspondent Angelo van Schaik noemt het "onwerkelijk" en "beangstigend".

Nu Italië nog zeker tot 3 april in lockdown is, moet ook Italië-correspondent Angelo van Schaik binnen blijven: "Het is onwerkelijk, het idee dat ik niet zomaar ergens heen kan."

"Als je je wil verplaatsen, dan moet je al een heel goede reden hebben", vertelt hij in 'De Ochtend'. "Je moet die kunnen verklaren aan de politie. Als de reden je werk, gezondheidszorg of noodzaak is, zoals boodschappen doen, dan mag je buiten. Als je geen geldige reden hebt, dan kunnen er boetes volgen, of riskeer je een gevangenisstraf. Het lijkt wel een politiestaat.

Het lijkt wel een politiestaat.

Volgens Italië-correspondent Angelo van Schaik is het een geluk bij een ongeluk dat het coronavirus eerst in Noord-Italië uitbrak, en niet in Zuid-Italië: "Noord-Italië heeft een heel goede gezondheidszorg, één van de beste van Europa. Dat geldt niet voor het zuiden van Italië. Als dit soort aantallen van mensen met deze ziekte op de intensieve zorgen van Napels of Palermo terechtkomen, dan hebben we een heel groot probleem."

"Er is daar in het zuiden niet genoeg zorg, en er zijn te weinig bedden en beademingsapparatuur om die mensen te helpen. Dan kan het slagveld nog veel groter worden. Het aantal doden zou in een vergelijkbare situatie in het zuiden veel hoger liggen. Dat is wat de regering koste wat het kost wil voorkomen, en daarom nemen ze zo’n maatregelen", aldus van Schaik.

Beluister het gesprek met Angelo Van Schaik in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: