Italië start zoektocht naar nieuwe president zonder officiële kandidaten

24 januari 2022
Italië kent een opmerkelijke procedure om een nieuwe president te kiezen. Er zijn geen officiële kandidaten, al schuiven in een latere fase de partijen wel hun kandidaat naar voren. Daarna is het op zoek gaan naar een meerderheid in verschillende stemmingen, en dat kan een hele tijd in beslag nemen. Italië-kenner Mieke Strynckx legt het proces uit, en blikt vooruit op de kanshebbers zoals premier Mario Draghi.

Het Italiaanse parlement zat vandaag samen, want de ambtstermijn van de huidige president loopt over 10 dagen af. Het is een bijzondere procedure, zegt Strynckx. Er circuleren een heleboel namen, maar die moeten er wel in slagen om een ruime meerderheid achter zich te krijgen.

Vaak zijn er verschillende stemmingen nodig om klaarheid te scheppen, legt Strynckx uit. "Bij de eerste drie stemmingen is een tweederdemeerderheid nodig. Dat is niet gemakkelijk. Vanaf de vierde stemming volstaat een gewone meerderheid. Wellicht tekenen zich dan de eerste akkoorden en coalities af." Dat elke stem telt blijkt uit het feit dat er zelfs een drive-in voorzien is voor besmette parlementsleden.

De lijm die links en rechts verenigt

Mario Draghi wordt als één van de favorieten beschouwd. Hij is de huidige premier van een regering met een heel ruime meerderheid. Draghi is de lijm die links en rechts verenigt. “Ook in Europa is hij een geruststellende factor. Hij kan de financiële markten geruststellen.” Italië heeft immers nog een pittig parcours voor de boeg: Er is de pandemie, de herstellende economie, … “Draghi is een zeer stabiliserende factor in een labiel land.”

Draghi is een zeer stabiliserende factor in een labiel land

Is het wel een goed idee om hem naar voren te schuiven als presidentskandidaat? “Het voordeel is dat er dan nog zeven jaar een stabiliserende regering aan de macht is.” Anderzijds groeit het besef dat Draghi weghalen van het nationale niveau, riskant is, benadrukt Strynckx.

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: