It's a family affair

10 september 2020
De Planckaerts zijn terug op tv. Ze hadden al een chambres d'hôtes, vakantiechalets en een houtbedrijf en nu gaan ze samen een Frans kasteel renoveren. Allemaal mee te volgen op televisie in ‘Château Planckaert’. Een familie als die van de Planckaerts die zo goed samenhangen, zo harmonieus samenleven, en daar bovenop nog eens samen zaken doen: als je hen bezig ziet, dan lijkt het hebben van een familiebedrijf best gezellig en eenvoudig.

Bijna 80% van onze bedrijven zijn trouwens familiebedrijven. Wat zijn de voordelen van familiaal ondernemen? Wat zijn de valkuilen? De Wereld van Sofie over familiebedrijven. 

Ook achter het succesvolle biermerk Omer zit een familie. Al bijna 130 jaar brouwt de familie Vander Ghinste bier in het West-Vlaamse dorpje Bellegem, vlakbij Kortrijk. En het blijft daar goed draaien, want de brouwketels blijven na al die jaren nog altijd Lefort, Vander Ghinste Roodbruin en Omer leveren. Ward Bogaert is er gisteren ontvangen door een vertegenwoordiger van de vijfde generatie Vander Ghinste. Zijn vader heeft het er nog voor het zeggen, hij in de toekomst waarschijnlijk ook en, als het even kan, zijn zoon of dochter ook. En zijn of haar kind ook. Enzovoort. Tot in de eeuwigheid.

Is familiaal ondernemen een succesformule voor bedrijven?  Vincent Molly professor ondernemerschap aan de KULeuven en de Antwerp Management School vertelt wat de voor- en nadelen zijn van samenwerken met je familie.

Een van de valkuilen voor een familiebedrijf: wat als de kinderen de zaak niet willen overnemen? Niet zelden houdt een familiebedrijf er mee op, omdat er simpelweg geen interesse meer is bij de jongste familieleden. Zo is het ook voor FOTO Luc Tecqmenne in Dendermonde. Brecht Devoldere sprak met Luc Tucqmenne, hij vertegenwoordigt de vijfde generatie in de fotowinkel, maar na hem stopt het.

Familiebedrijven zijn niet alleen actief in de brouwerijsector of de retail, ook de misdaad is vaak een familiezaak. Max Vryens vertelt het verhaal van de legendarische Ma Barker (ja die van het Boney M–liedje Ma Baker, zonder r) en haar crimineel familiebedrijf.

Radio 1 Select