Ivan De Vadder

14 juni 2015
Ivan De Vadder wist al op zijn dertiende dat hij journalist wilde worden. Via de verkeersredactie van de toenmalige BRT geraakte hij waar hij wilde zijn tot darmkanker hem halfweg 2014 van het scherm haalde.

Ondertussen is hij back in business.

Touché praat met hem over het leven voor en na zijn gedwongen sabbatjaar.

 

 

En ook over BEL10, de Radio 1 - actie opgebouwd rond ideeën van Vlamingen voor de toekomst.

In Het Kibbelkabinet, alleen online te bekijken, interviewt Ivan De Vadder samen met collega’s Pascal Dossche, Linda De Win en Wouter Veschelden 40 minuten lang telkens één politicus die op dat moment in de kijker loopt.

Twee boeken die een invloed op hem gehad hebben zijn “Max Havelaar” (1860) van Multatuli en “Les bienveillantes” van Jonathan Littell (2006).

Op dit moment leest hij een boek dat hij lang geleden gekocht heeft en dat nu weer ‘actueel’ is wegens de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo: "Peter Doyle. De avonturen van Napoleons edele delen in het Amerika van Walt Whitman en Emily Dickinson" van John Vernon

De pop-art-tentoonstelling Ludwig goes Pop, waar Ivan onlangs naar ging kijken, loopt nog tot 13 september 2015 in het Mumok in Wenen.

Ivan De Vadder is gefascineerd door wetenschap. Hij haalt graag het boek Piltdown, a scientific forgery (1990) van Frank Spencer aan, omdat het meer zegt over de mens, dan je zou denken. Het boek gaat over hoe een amateur-paleontholoog uitpakt met vermeende fossielen van een mensachtige. Het blijkt om één van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis van de wetenschap te gaan.

Muziek in de uitzending:

Thé Lau - De vriendschap
Claude Nougaro - Toulouse
Electric Light Orchestra - Here is the news
Liesbeth List en Ramses Shaffy - Pastorale
Steve Reich and Musicians - Section 1 / Music for 18 musicians (gebruikt in de dansvoorstelling ‘Rain’ (2001) van Anne Teresa De Keersmaeker)
Kraftwerk - Autobahn
Velvet Underground - I’ll be your mirror
David Bowie - Space Oddity
Kries Roose en Eddy Peremans - Voor mekaar (naar gedicht van Herman De Coninck)
Leonard Cohen - Chelsea Hotel (Live 17 november 2008, Royal Albert Hall, Londen)

Foto: VRT