"Ivan Leko mag zichzelf op de borst kloppen"

18 februari 2019
© VRT
In zijn wekelijkse voetbalanalyse staat Peter Vandenbempt deze keer stil bij de toppers Club Brugge - RC Genk en Antwerp - Anderlecht. Ook Alejandro Pozuelo en Hannes Van der Bruggen komen aan bod.

Cynisme past Leko niet

Club Brugge zou tegen Racing Genk laten zien wie de beste ploeg van het land was en dat heeft de kampioen ook gedaan. De kritiek van de voorbije dagen zat diep bij blauw-zwart, coach Ivan Leko werd zowaar cynisch. Dat past hem niet, zo is hij helemaal niet.

De trainer had de kritiek slecht verteerd, maar als je als kampioen op een bepaald moment maar een derde van je wedstrijden wint, wankele prestaties levert en spelers en fans tekeergaan, dan mag dat wel een keer opgemerkt worden.

Daarom vind ik het geen goed idee om na twee knappe overwinningen cynisch te reageren en je gram te halen. Leko mag wel trots zijn en zichzelf op de borst kloppen. Met Salzburg en Racing Genk heeft Club Brugge twee ploegen geklopt die nog niet of nauwelijks verloren hadden.

Gisteren speelde Club Brugge erg goed. Met die agressieve pressing hebben ze Genk verstikt. Club toonde zich gebeten, hongerig en solidair. Daar mag de hele Brugse familie tevreden over zijn.

Vorige week maakte Genk een statement tegen Standard, nu deed Club Brugge dat tegen de leider. Dat houdt het allemaal boeiend.

Knoop doorhakken over Pozuelo

Racing Genk kende gisteren redelijk wat problemen in de topper. Philippe Clement had voor een ander systeem geopteerd, maar daar vonden de spelers hun draai niet in. Ze wilden liever blijven voetballen.

Op het middenveld waren ze afwezig, daar moest Genk onderdoen voor Club Brugge. In de duels acteerde de leider veel te slap. Ingvartsen vond ik ook een vreemde keuze in de basis, hij had nog geen enkele keer aan de aftrap gestaan. Gano was dat ook als invaller aan het begin van de tweede helft. Op die manier heeft het team zichzelf en zijn voetbal verloochend. Dat was geen goed idee.

De zaak-Pozuelo speelde ook een grote rol. Met de dag en met de wedstrijd wordt die situatie moeilijker. Clement probeert daar heel sereen mee om te gaan, maar je merkt ook frustraties op.

De coach blijft met een onbekende paramater zitten in zijn wedstrijdvoorbereiding. "Is Pozuelo er of is hij er niet meer? Speelt hij of kan hij spelen?" Supporters blijken ook verdeeld te zijn. Dat lieten ze in in Brugge met spandoeken zien.

Ploegmaats tonen nog begrip voor de situatie, maar het mag niet te lang blijven duren. Deze week moeten ze de knoop doorhakken. Dan weet iedereen waar hij aan toe is, liefst met de Spanjaard. Voor de titel heeft Genk Pozuelo nodig, maar wel een die er met zijn hoofd 100 procent bij is.

Een draak van een wedstrijd

Op de Bosuil serveerden ze gisteravond een draak van een wedstrijd. Antwerp wilde niet voetballen, Anderlecht kon dat niet. Antwerp speelt mee bovenin het klassement, maar in een thuiswedstrijd blijft het toch loeren op de counter. Anderlecht combineerde wel en nam het intitiatief, maar in de laatste 30 meter wisten ze toch ook niet wat gedaan met de bal.

Het publiek kreeg veel duels en overtredingen te zien, kansen nauwelijks. Je had elke ploeg een punt kunnen geven voor inzet.

Opvallend vond ik hoe de VAR Lamkel Ze ontmaskerde als valsspeler. Jammer, want het is mijn favoriete speler op de Bosuil.

Ook opvallend vond ik het doelpunt van Anderlecht: dat was geweldig. Eerst was er die actie van Verschaeren en daarna die heel hoge sprong van Bolasie. Een fraaie 0-1 en een levensbelangrijke overwinning voor Anderlecht.

Na 5 uitnederlagen op een rij kan deze zege misschien een kentering teweegbrengen. Als je twee keer na mekaar de nul kan houden, kan je ook makkelijker een resultaat boeken.

Van der Bruggen is verraden door zijn emoties

Na de nederlaag van Kortrijk in Charleroi deed aanvoerder Hannes Van der Bruggen een opmerkelijke oproep. Hij wil scheidsrechters Delferière en Vertenten weer op het terrein.

Van der Bruggen is een fijne en verstandige jongen, die gestudeerd heeft. Ik neem aan dat hij verraden is door zijn emoties. Gisteren nuanceerde hij zijn uitspraken al. Op Twitter deed hij een slimme uitspraak: "Ik praat voortaan alleen nog over Kortrijk." Dat lijkt me een goed idee.

De belangrijkste zin in zijn betoog luidde dat hij het dossier niet zo goed kende. Anders had hij zich kunnen herinneren dat die twee topscheidsrechters er geen graten inzagen om dikke vrienden te zijn met makelaars van spelers en trainers.

Het is nog niet aangetoond dat Delferière of Vertenten betrokken zijn bij een of andere vorm van matchfixing, maar ze beseften niet dat hun hoogste goed, integriteit en onpartijdigheid, ondermijnd werd. En dan ben je, ondanks je grote kwaliteiten als scheidsrechter, toch ongeschikt.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'