Ivo Belet: "Zwarte dag in de geschiedenis van Europa"

24 juni 2016
Ivo Belet (CD&V) is Europarlementariër in de EVP-fractie (Europese Volkspartij). Hij sprak in De Ochtend over een zwarte dag voor Europa.

Geen voorkeursbehandeling

"Gisterenavond zag het er nog goed uit voor het 'remain'-kamp. Maar dat is spijtig genoeg anders uitgedraaid vanmorgen... Volgend jaar viert de Europese Unie haar 60ste verjaardag, maar vandaag is de zwartste dag in de geschiedenis van die Unie."

"Het is natuurlijk te betreuren, maar nu moeten we weer vooruit kijken naar de relatie met het Verenigd Koninkrijk. En we moeten duidelijk maken dat ze géén voorkeursbehandeling krijgen."

"In is in, out is out"

"We moeten zorgen dat dit virus zich niet verspreidt over heel Europa. We willen niet dat mensen in andere lidstaten de boodschap krijgen dat je makkelijk uit de Europese Unie kan stappen, zonder de nadelen, maar mét de voordelen. Neen: in is in en out is out."

"Dit is gewoon erg slecht voor ons imago op internationaal vlak. Onze politieke energie zal hier de komende twee, drie jaar onder lijden. Ik hoop dat dit de boel niet verlamd, maar het zal de zaken zeker niet vooruit helpen."

Voor de spiegel gaan staan

"Dit moeten we ook niet onder de mat vegen: we moeten voor de spiegel gaan staan als Europese Unie. Het is niet de bedoeling om nu de vlucht vooruit te nemen en méér Europa of een nieuw Europees project te starten. Nu is het tijd om te kijken naar wat er mis is gegaan."

"Grotendeels is dat de migratiecrisis. Farage heeft de Britten, voor een deel terecht, bang kunnen maken van de chaos aan de buitengrenzen van de Unie." 

Farage heeft de Britten bang gemaakt

"Nu is het niet de tijd om te gaan voor meer bevoegdheden voor Europa, wel voor een beter gebruik van de bevoegdheden die we al hebben. We moeten de mensen duidelijk maken dat we klimaat, migratie en de strijd tegen terreur wel onder controle kunnen krijgen met de huidige bevoegdheden."