Ivo van Hove: "Bowie heeft als een leeuw gestreden. Hij wou niet doodgaan"

11 januari 2016
Theatermaker Ivo van Hove werkte lange tijd samen met David Bowie aan de musical “Lazarus”. Hij wist al meer dan een jaar dat Bowie ernstig ziek was.

Al meer dan een jaar geleden vertelde David Bowie aan regisseur Ivo van Hove dat hij kanker had. Op die manier kon hij het beter begrijpen wanneer Bowie afwezig zou zijn tijdens het project.

Bowie vertelde het hem in vertrouwen, en dus verzweeg de regisseur het zelfs voor zijn partner Jan Versweyveld (die ook meewerkte aan Lazarus).

Van Hove heeft Bowie heel goed leren kennen in dit laatste jaar van zijn leven. Hij was een echte ‘family man’, met ook nog een tienerdochter. Het laatste jaar was dan ook bijzonder moeilijk voor Bowie:

Hij heeft echt als een leeuw gestreden. Hij wou niet dood”

Het bezorgde Van Hove tonnen respect voor Bowie, maar ook de tranen in de ogen.

Vorige maand schreef de Volkskrant nog dat Bowie op de première van "Lazarus" blakend van gezondheid en energie op het podium had gestaan.

Van Hove zag die avond echter een andere kant van Bowie.

"We waren nog niet de trap af, of hij stortte in. Toen wist ik echt, die avond dat hij de deur uitging: dit is waarschijnlijk de laatste keer dat we elkaar gezien hebben. En dat bleek ook zo."

Toeval of niet? Vannacht heeft Ivo van Hove niet geslapen. “Er hangt toch iets in het heelal blijkbaar.”

 

Foto © VRT