“Ja, ook een pedofiel moet zijn fantasie kunnen uiten.”

7 november 2015
We gokken dat je nu voort leest. Al was het maar uit verontwaardiging. Wellicht ben je het er niet mee eens. Om eerlijk te zijn: wij ook niet. Tenminste: dat denken we, want we zitten met een probleem.

Vorige week hadden we Johan Op de Beeck te gast. Die kwam de lof zingen van onze grondwet, waaronder artikel 19: “De vrijheid van meningsuiting is gewaarborgd.” Uiteraard waren we daar toen allemaal voor.

Alleen zijn we toen vergeten te vermelden dat er in dat artikel 19 nog één extra zin staat: “Misbruik van deze vrijheden kan evenwel bestraft worden.” Punt. Zonder verdere uitleg. Kijk, dan zit je dus met een probleem. Want dat roept meteen een hoop vragen op waar we toen niet aan toe zijn gekomen.

Maar toen werd het woensdag en lazen we een stuk van Joël De Ceulaer in Knack, uitgerekend over die vraag: of er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting? De titel hierboven is ook de titel van zijn stuk. Mag een pedofiel in het openbaar vertellen wat hij fijn vindt of niet? Of een IS aanhanger? Een neo-nazi? Een moordenaar? Waar houdt het op?

Mag je oproepen om Beerschot supporters in brand te steken, zolang je het maar niet doet. Er zijn mensen die vinden van wel. In de VS bijvoorbeeld, geen enkel probleem. Ook voor die van A.A. Gent, trouwens. Maar mag het bij ons? En is dat dan een goede of een slechte zaak? Daar willen we zaterdag graag nog eens goed over doordenken.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...