Jaak Pijpen: "Dit zou verboden moeten worden"

16 oktober 2017
In Amerika worden er paarden gekweekt die recht uit Disney-films lijken te komen. "Bijzonder lelijk en afschuwelijk" noemt kenner Jaak Pijpen ze.

Op het internet circuleren beelden van het paard El Rey Magnum, een paard dat enkele miljoenen waard zou zijn. Waarom is voor paardenkenner Jaak Pijpen een raadsel, want voor hem is het vooral een bewijs van de grootheidswaanzin van de mens: 

"Als je gaat kijken naar de voorouders van het paard, zie je dat het defect er steeds dieper is ingefokt." zegt Jaak Pijpen. "Het paard heeft bijzonder grote neusgaten, een deuk in het hoofd, bolle ogen en een abnormaal hoog ingeplante staart." Het paard wordt gekweekt om te gelijken op een paard zoals we dat kennen uit Disney-tekenfilms. 

"Ik heb die evolutie, van de mens die zich god waant, ook gezien bij honden. Ook daar kwamen pas na verloop van tijd de effecten op de gezondheid tot uiting. Kijk maar naar kleine, platsnuitige hondjes, die ademhalingsproblemen krijgen. Of heel erg kleine chihuahua's, waarvan de ogen uitpuilen omdat de hersenen niet meer in de schedel passen..."

Ook 'El Rey Magnum', of diens nazaten, zullen binnenkort gezondheidsproblemen krijgen, zegt Pijpen: "De luchtpijp van dit paard ligt veel hoger ingeplant. Daardoor kan het veel moeilijker door zijn neus ademen." Dat is een probleem, want in tegenstelling tot honden, kunnen paarden niet door hun mond ademen. "Hier liggen drama's in het verschiet."