"Jaar na hartverscheurende beelden van Aylan is situatie slechter"

2 september 2016
Exact een jaar nadat het beeld van de aangespoelde driejarige Aylan wereldwijd verontwaardiging heeft losgeweekt, blijft de Middellandse Zee een massagraf voor vluchtelingen en migranten. Dat klaagt Oxfam Solidariteit aan. Zo kwamen er het voorbije jaar 4.181 vluchtelingen en andere migranten om het leven op weg naar Europa, aldus de ngo. Dat is 12,6 procent meer dan een jaar voordien.

4.181 doden

Het beeld van het Koerdische jongetje op een Turks strand staat bij velen nog op het netvlies gebrand. Ondanks de verontwaardiging die het beeld opriep, blijft de Middellandse Zee massaal mensenlevens eisen. Het voorbije jaar kwamen er 4.181 vluchtelingen om het leven. Het jaar voordien was sprake van 3.713 dodelijke slachtoffers, voert Oxfam aan. 2016 was overigens een erg dodelijk jaar. In augustus waren dit jaar al bijna evenveel doden gevallen op de belangrijke route tussen Noord-Afrika en Europa als in het volledige jaar 2015.

Het antwoord van Europa?

Wereldwijd was het afgelopen jaar sprake van 5.700 doden op migrantenroutes. Dat is liefst 22,2 procent meer dan de 4.664 overlijdens die een jaar eerder werden genoteerd. Oxfam wijst er nog op dat de echte dodentol wellicht nog hoger ligt. Er is immers sprake van onderrapportering en in veel gevallen is de informatie onbetrouwbaar of onvolledig.

"De beelden van het aangespoelde lichaam van Aylan Kurdi waren hartverscheurend en schokkend. Een jaar later wordt de situatie gewoon slechter", aldus beleidsadviseur Liesbeth Goossens. Ze blikt vooruit naar twee vergaderingen in New York, waar Europa met een antwoord moet komen. "De onderhandelingen voorafgaand aan de VN-top waren een teleurstelling. Regeringen waren vooral bezig met eigenbelang. Europa moet dringend zijn benadering veranderen, gastlanden helpen en migranten beschermen", besluit Goossens.
 

Grote reddingsactie voor kust van Libië

De Italiaanse kustwacht meldt intussen dat ze gisteren 1.725 vluchtelingen en migranten hebben gered voor de kust van Libië. Sinds zondag zijn er zo meer dan 14.000 vluchtelingen gered. Volgens de informatie van de kustwacht zijn er in totaal drie mensen omgekomen, zij werden woensdag dood teruggevonden in een boot.