Devos: "De ruzie binnen de regering is zelden een ruzie tussen ministers"

27 december 2016
Het kibbelkabinet, de Turteltaks, de meerwaardebelasting en ga zo maar door. Het Belgische politieke jaar van 2016 was er één met heel wat onderwerpen. Stijn Meuris, muzikant en opiniemaker, en Carl Devos, politicoloog aan de UGent, laten hun licht schijnen op het afgelopen politieke jaar. "Het is opmerkelijk dat de meerderheid en plein public ruzie maakte."

Carl Devos ontkent niet dat het er in de politiek vaak hard aan toe gaat maar wat we het afgelopen jaar zagen, noemt hij toch opmerkelijk. Volgens Devos zijn we het niet gewoon dat de harde ruzies binnen de meerderheid werden uitgevochten. Toch verhinderden die ruzies de regering niet om beslissingen te nemen. 

Ondanks dat de regering met zichzelf overhoop ligt, kunnen ze toch beslissingen nemen.

Het valt Carl Devos op dat zowel N-VA als CD&V, de twee grote Vlaamse partijen in de federale regering, geen leiderschap wil opnemen. Beide partijen hebben er voor gekozen om zich buiten de regering te profileren. De ruzie binnen de regering is zelden een ruzie tussen ministers.

Stijn Meuris hekelt vooral de brutaliteit van deze federale regering. De verharding en arrogantie van de partijen is volgens hem iets wat steeds meer naar voor geschoven wordt. Die verharding toont zich ook aan de buitenwereld, bijvoorbeeld wanneer de politiek en pers botsen met elkaar.

De rol van de pers tegenover de politiek wordt door politici beschouwd als een 'hinderlijk steentje in de schoen'.

Het illustreert volgens Meuris dat de controle tegenover de politiek amper nog geapprecieerd wordt. Er is bijzonder veel ongenoegen bij de mensen over de politiek. De kloof tussen het volk en politici is enkel nog maar groter geworden.