Jack Sels, de saxofonist van de haven

6 september 2018
Sdban
Iedereen kent Toots Thielemans maar wie kent Jack Sels? Nochtans, tenorsaxofonist Jack Sels geldt als een van de invloedrijkste figuren uit de naoorlogse Belgische jazz. Op een nieuw anthology-album wordt zijn werk verzameld.

Jack Sels (1922-1970) werd geboren in een rijke Antwerpse redersfamilie maar was zijn hele leven aangetrokken door de arbeidersklasse en vooral door jazz. Net als veel generatiegenoten was hij een autodidact. Toen hij in 1948 Dizzy Gillespie en zijn Big Band in Antwerpen aan het werk zag, veranderde zijn leven. Hij begon zijn eigen orkesten samen te stellen, waar onder meer Bobby Jaspar en de jonge Toots Thielemans bij speelden.

Maar Jack Sels bleef, in tegenstelling tot Toots, in Antwerpen. Hij kon niet leven van zijn muziek en ging werken in de haven. Omdat zijn muziek in ons land amper is uitgegeven, is hij alleen bij ingewijden bekend. Het Gentse label Sdban brengt daar met met de anthology 'Minor Works' verandering in. Een verzameling onuitgegeven stukken samen met een aantal live- opnames laten jazz-liefhebbers nu kennismaken met een boeiende artiest.

Lander Lenaerts stelde de compilatie samen en vertelt over Jack Sels in Wonderland.