Jagari, koning van de Zamrock

26 september 2017
In de jaren 70 was Jagari Chanda een popidool in Zambia - in die tijd een land met een bloeiende popscene. Daarna verdwenen hij en zijn band WITCH uit het zicht. Tot nu. Een documentaire wil die oude wervelende dagen weer tot leven wekken.

In Zambia krioelt het in de jaren 70 van de popbands. Men spreekt er zelfs over 'Zamrock'. De veruit populairste band is WITCH, een acroniem voor We Intend To Cause Havoc. Hun zanger, Jagari Chanda, is de koning van de Zamrock. Met zijn kleurrijke moves en stem als een klok heerst hij over de podia van het land. Maar eind jaren 70 klapt de popscene, door voornamelijk politieke omstandigheden, in elkaar. Gedaan met Zamrock, gedaan met WITCH. Letterljk ook, de bandleden sterven één na één aan AIDS. Behalve Jagari. Hij verzeilt in de gevangenis nadat hij wordt opgepakt voor smokkelen. Jagari ontkent, maar krijgt geen genade. Als hij uiteindelijk uit gevangenis komt, belandt hij in de anonimiteit. Tot nu.

Op dit moment wordt een documentaire gemaakt over het leven van Jagari en WITCH. En is hun muziek weer live te horen. De Nederlandse psychedelische muzikant Jacco Gardner heeft zijn schouders onder een band gezet die de songs van WITCH uit de seventies weer live laat klinken, met Jagari als zanger.

Bij hun passage in Gent in DOK praatte Ronald Verhaegen met Jacco en Jagari. Over zijn bijzondere levensverhaal en over zijn voornaam. Want eigenlijk heet hij gewoon Emmanuel. Waar komt Jagari dan vandaan?

De documentaire over Jagari en WITCH wordt gemaakt met hulp van crowdfunding. Als het verhaal je aanspreekt kan je hier bijdragen.

Radio 1 Select