Jambon betreurt exit verlenging aanhoudingstermijn: "Ongelooflijk dat ze is weggestemd"

16 juni 2017
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) betreurt ten zeerste dat er geen verlenging van de aanhoudingstermijn tot 72 uur komt. "Ongelooflijk. Er zijn hoorzittingen in het parlement gehouden, er zijn specialisten komen zeggen dat ze die verlenging echt wel nodig hadden. Maar de Kamer heeft er anders over beslist", reageert hij aan VRT Nieuws

De Kamer heeft gisteren het voorstel om de aanhoudingstermijn op te trekken van 24 uur tot 72 uur in het geval van terreurdossiers weggestemd. Het wetsvoorstel kreeg 97 stemmen voor en 52 tegen, dat is onvoldoende voor de nodige tweederdemeerderheid. Exit verlenging dus. Een jammer zaak, vindt Jambon.

Het is heel nipt weggestemd, ik geloof maar met een stem verschil of zo.

Toch geeft Jambon het voorstel niet zonder boe of ba op. "We zullen nu kijken of we een formule kunnen voorstellen die minder verregaand is, bijvoorbeeld naar 48 uur, en of daar wel een tweederdemeerderheid voor te vinden is. Spijtig dat dit nipt is, maar we zullen verder zoeken naar wat wel mogelijk is."

Ook Koen Metsu, voorzitter van de bijzondere commissie Terreurbestrijding in de Kamer reageerde teleurgesteld op twitter en in De ochtend.