Jambon maakt eerste Ultima bekend: Luc Tuymans wordt bekroond voor zijn hele carrière. Wat is zijn geheim?

11 februari 2020
© Belga
Kunstenaar Luc Tuymans krijgt de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, een erkenning voor zijn hele carrière. De Ultima’s zijn de cultuurprijzen die de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks uitreikt aan een aantal kunstenaars en culturele organisaties die het afgelopen jaar opvielen. Waarom krijgt net Luc Tuymans die prijs?

Op 18 februari neemt kunstenaar Luc Tuymans een Ultima in ontvangst voor Algemene Culturele Verdienste. De Vlaamse regering zal ook nog 11 andere Ultima's uitreiken aan kunstenaars en culturele organisaties die het afgelopen jaar opgevallen zijn, maar die worden pas bekendgemaakt tijdens het cultuurfeest in het concertgebouw van Brugge volgende week dinsdag.

De Ultima's worden naar jaarlijkse gewoonte uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur, nu dus Jan Jambon (N-VA). De minister zei in 'De Wereld Vandaag': "Luc Tuymans behoort tot de grootste hedendaagse kunstenaars. De vakjury heeft ook geoordeeld dat zijn twee tentoonstellingen van afgelopen jaar de bekroning zijn van zijn carrière."

(lees verder onder de foto)

Jan Jambon

De Ultima voor Algemene Culturele Verdienste is de belangrijkste prijs, want het is een erkenning voor een volledige carrière. Dat die naar Luc Tuymans gaat, is niet verwonderlijk: de internationaal gerenommeerde kunstenaar pakte het afgelopen jaar nog uit met een grote overzichtstentoonstelling in Venetië én een in Nederland, hij beleefde zo een artistiek hoogtepunt.

Dat vindt de jury van de Ultima's duidelijk ook. Tuymans krijgt de prijs "omdat hij ontegensprekelijk op het toppunt van zijn carrière staat, een zeer grote impact heeft op de internationale scène en zelden voor het voetlicht treedt met zijn generositeit in de richting van jonge kunstenaars en kunstinitiatieven".

"Artiesten mogen eigen afweging maken"

Jambon reageerde ook op het boe-geroep vorige week tijdens de Mia's: "Boe-geroep is niet leuk, maar heeft me niet echt geraakt. Het zorgde er wel voor dat de avond in mineur eindigde, en dat is niet leuk voor de artiesten."

Door de hele besparingsproblematiek is er ook kritiek op de Ultima's: Jef Neve weigert bijvoorbeeld een prijs. "Wij leven in vrij land, artiesten mogen eigen afweging maken. Elke keuze bij besparingen is te bediscussiëren" zegt Jambon.

Beluister het gesprek met Jan Jambon via Radio 1 Select . (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Herbeluister Luc Tuymans in 'Touché':

In mei 2019 was Luc Tuymans twee uur lang te gast bij Friedl' Lesage in 'Touché'. Die uitzending kan je hier herbeluisteren:

Lijst van artikels