Jambon onder vuur wegens "grove, grove fout" na omstreden politieoptreden luchthaven Charleroi

27 augustus 2020
© Thierry Roge (Belga)
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was op de hoogte van het politieoptreden op de luchthaven van Charleroi waarbij een Slovaakse man in 2018 het leven liet. Dat heeft huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) verklaard in het parlement. Toch ondernam Jambon destijds kennelijk geen actie. 'De Ochtend' en 'De Wereld Vandaag' sprokkelden reacties.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en Justitieminister Koen Geens (CD&V) kwamen woensdag in een speciaal bijeengeroepen Kamercommissie van Binnenlandse Zaken en Justitie tekst en uitleg geven over het omstreden politieoptreden op de luchthaven van Charleroi. De feiten dateren van ruim 2 jaar geleden, maar het gerechtelijk onderzoek loopt nog steeds en pas vorige week barstte een publiek debat los toen er beelden van de feiten opdoken.

In de Kamercommissie heeft huidig minister De Crem verklaard dat het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jambon destijds wel degelijk op de hoogte was van het bewuste politieoptreden, niet van de videobeelden evenwel. Enkele dagen geleden tweette de woordvoerder van Jambon nochtans dat de minister nooit iets had gehoord over het incident.

"Een grove, grove fout" zette Liberaal Kamerlid Tim Vandenput (Open VLD) op Twitter. Ook anderen reageren kritisch. Een greep uit de reacties:

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Sterke Jan heeft vooral sterk geknoeid"

Herbeluister het gesprek met Tom Van Grieken in 'De Ochtend' 

Jessika Soors (Groen): "Ik kan moeilijk geloven dat de minister zich zo'n zwaar incident niet meer herinnert"

Herbeluister het gesprek met Jessika Soors in 'De Ochtend'

Ivan De Vadder: "Als hij toch flagrant heeft gelogen, dan overleeft hij dit politiek niet."

Herbeluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Wereld Vandaag' 

Meryame Kitir (SP.A): "Ik stel de integriteit van minister Jambon in vraag"

Herbeluister het gesprek met Meryame Kitir in 'De Wereld Vandaag'

Lees meer updates op vrtnws.be