Jambon: "Waar blijft Europa met het veroordelen van het geweld?"

2 oktober 2017
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) keek met stijgende verbazing naar het escalerende geweld tijdens het referendum in Catalonië. "En ook het stilzwijgen in Europa vind ik vreemd. Ze zijn toch de hoeders van de mensenrechten op Europees grondgebied?"

De vraag van de Catalanen om autonomie is volgens Jambon geen dolgedraaid nationalisme, maar wel een proces van jaren. Daarmee reageert hij op vicepremier Alexander De Croo (Open VLD).

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft naar eigen zeggen met stijgende verbazing gekeken naar het verloop van het referendum in Catalonië gisteren. "De voorbije dagen had de Spaanse regering al signalen gegeven en acties ondernomen die ik niet goed kon plaatsen, maar het escalerende geweld van gisteren, ik begrijp het echt niet. Volgens mij heeft Spanje hiermee net het tegenovergestelde bereikt van wat het beoogde. De solidariteit voor de Catalanen is alleen maar toegenomen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

Premier Charles Michel (MR) was zondag het eerste staatshoofd om het geweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum te veroordelen. Jambon vindt dat premier Michel perfect gereageerd heeft, "zoals een Europese leider zou moeten reageren", en vraagt zich af waar de andere reacties uit Europa blijven. "Die selectieve verontwaardiging verwondert me. Als er elders iets gelijkaardigs gebeurt, is Europa de eerste om met de vinger te wijzen."

"Er is het Europees Verdrag voor de Rechten van Mensen, Europa als een hoeder van de mensenrechten op Europees grondgebied. Je zou verwachten Europa Spanje op zijn minst tot de orde roept, dat er een verklaring komt", zegt Jambon. Die reactie kan vandaag nog komen, maar hij had liever gezien dat Europa korter op de bal zou spelen.

Dolgedraaid nationalisme langs beide kanten lost niets op en leidt enkel tot de onmogelijkheid om rond de tafel te gaan zitten, terwijl enkel daar stappen vooruit kunnen worden gezet", reageerde vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) eerder in "De ochtend". Hij verzet zich tegen het beeld waarbij je "op een eiland kan leven en alles naar je zin hebt. Zo zit de wereld niet in elkaar. Alle grote uitdagingen die we kennen, ga je alleen oplossen door samen te werken".

"Elke ideologie die doldraait, is gevaarlijk", aldus Jambon. "Maar kan je de vraag van de Catalanen om autonomie onder dolgedraaid catalogeren? Ik ken die zaak heel goed, men is daar al jaren mee bezig. Ze probeerden en proberen al zo lang om een dialoog met Spanje op te zetten. Er is zelfs een grondwet met Spanje onderhandeld en die is te elfder ure van tafel geveegd. Dit komt niet uit het niets, dit is een proces van jaren."

Wat als Catalonië eenzijdig de onafhankelijkheid uitroept, waarop de Catalaanse president Carles Puigdemont vooral al had gezinspeeld als het referendum een positief resultaat zou opleveren? Hoe moet Europa dan reageren, en kan ons land met een eenduidig standpunt komen?

"Er zijn nu zoveel hypotheses te maken over wat kan, mag en moet gebeuren", zegt Jambon. "Als de Catalanen eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen, betekent dat echt niet dat dat van de ene op de andere dag al gevolgen heeft. Dan start een proces van dialoog met Spanje. Op een bepaald moment zullen zij naar Europa moeten komen en daar alles op tafel leggen. Laat ons eerst afwachten in welke omstandigheden dat zal zijn. Nu moet Europa in eerste instantie Spanje tot de orde roepen voor het geweld dat ze aan de dag gelegd hebben."

"Uiteindelijk zijn het de Spanjaarden en de Catalanen zelf die het zullen moeten doen", zegt ook vicepremier De Croo. Hij houdt de boot af over de vraag of ons land een bemiddelingsrol moet spelen. "Een bemiddelingsrol krijg je alleen als men je dat vraagt, niet door die zelf op te eisen."

Bron: vrtnws.be