James Cooke: "Een bed is de perfecte plek voor een intiem gesprek"

26 januari 2021
In de rubriek ‘Bedgeheimen’ aan het eind van het programma ‘Gert Late Night’ duikt James Cooke in bed met één van de gasten op de boot. Dat levert vaak intieme gesprekken op, en meer dan eens krijgt hij ook effectief geheimen te horen. Reporter Lotte De Caluwe dook samen met James in bed, voor een bedinterview over bedinterviews. En ze kon zelf ook enkele bedgeheimen bij James loskrijgen…

“Ik lig eigenlijk niet zo graag in bed,” begint James. “Ik vind het wél zalig om er ’s avonds in te kruipen, maar ‘s ochtends spring ik er snel uit, want dan denk ik: ‘Hakuna Matata, laat de dag maar beginnen!”

Intimiteit

Hoe ze op het idee kwamen om interviews in bed te doen? “We wilden graag een intiem gesprek met de BV’s die een week kwamen logeren op de boot. Al snel dachten we: Laten we dat dan ook gewoon ín het bed doen waar ze logeren!”

Ze merkten dat de gesprekken inderdaad intiemer werden doordat ze in een bed lagen. “In de eerste plaats omdat er geen cameraploeg aanwezig is. We filmen alles met een met een klein GoPro cameraatje, dus je bent écht z’n tweetjes alleen. Daardoor ga je vanzelf langer praten en meer vertellen. Ik stel de mensen vooraf ook altijd gerust: als ze vinden dat ze teveel hebben verteld, knippen we dat er achteraf gewoon uit. En wat ook meespeelt: in een bed lig je neer, je gaat vanzelf meer ontspannen en dat komt het gesprek zeker ten goede.”

In coronatijden is het moeilijk om fysiek echt dichtbij elkaar te zijn, maar dat lossen ze op met een plastieken scherm in het midden van het bed. “En het rare is: het blíjft een intiem gegeven, alleen door dat bed! Ik denk dat je in een bed alleen maar intieme dingen doet met z’n twee, neen?”

(lees verder onder de foto)

Lotte De Caluwe en James Cooke
Lotte De Caluwe en James Cooke

Geheimen ontfutselen

James neemt bewust ook geen pen en papier mee: ‘Ik stel de vragen die vanzelf in me opkomen. Ik ben een heel nieuwsgierig iemand, en ik denk dat de mensen dat ook voelen, dat ik heel geïnteresseerd ben in hen.” Of het zijn bedoeling is om een geheim te ontfutselen? “Nee, dat is niet mijn drijfveer, maar meestal gaat het gesprek daar vanzelf wel naartoe.”

In elkaars ogen kijken, dat helpt ook. “Dat gebeurt vanzelf als je over persoonlijke dingen praat. Het helpt om elkaar beter te verstaan, want je vertelt veel met je ogen. Maar als het té ongemakkelijk wordt, dan kijk ik wel even weg. Tenzij het André Hazes Junior is: toen ik met hém in bed lag, ben ik héél lang in zijn ogen blijven kijken!” (lacht)

De beste gesprekken

“Ik denk echt dat het bed een heel goeie plek is voor een gesprek”, zegt James. “Ik herinner me dat ik als kind bij een vriendje bleef slapen, en dat ik in bed durfde toe te geven dat ik smoorverliefd was op Valerie - die daar ook lag. In het donker zagen ze immers niet dat je rood werd van schaamte… Dat waren de beste gesprekken!”

Was hij dan verliefd was meisjes vroeger?! “Ja, Tot mijn vierentwintigste was ik dolverliefd op meisjes. Maar vanaf mijn vijftiende wist ik: ik vind jongens ook interessant. Ik ben lang biseksueel geweest: dan eens een vriendje, dan eens een vriendinnetje… Toen ik 24 was, besefte ik: dit klopt niet meer, ik wil geen vrouwelijke partners meer.”

"Toen ik als kind bij een vriendje bleef slapen: dat waren de beste gesprekken!"

James voelt zich vandaag totaal niet meer aangetrokken tot vrouwen. “Maar ik blijf een vrouwenlichaam esthetisch wél veel mooier vinden dan een mannenlichaam. Wij hebben zo’n dood stukje vel hangen tussen onze benen, terwijl vrouwen zo’n mooie rondingen hebben!”

Plots beseft hij: “Nu zijn we toch weer over seks en relaties aan het praten, hier liggend in dit bed! Straf hé!” (lacht)

Lees ook: