James Yorkston & the Second Hand Orchestra. Scotland meets Sweden

5 maart 2021
The Wide, Wide River Domino recordings
James Yorkston stak voor zijn nieuwe album The Wide, Wide River een repertoire in elkaar met het Zweedse Second Hand Orchestra.

James Yorkston heeft een tiende album uit voor het Briste Domino label en dan brengen we alleen nog maar zijn albums onder eigen naam in rekening. Naast zijn eigen albums werkt Yorkston ook in het trio Yorkston/Thorne/Khan en speelt de singer songwriter ook met artiesten zoals Four Tet, Alexis Taylor, KT Tunstall, Rustin Man, Norma & Mike Waterson en Martin Carthy, En tussen zijn muzikale activiteiten bracht de man ook al twee romans uit. 

Voor zijn nieuwe album The Wide, Wide River werkt Yorkston samen met het Second Hand Orchestra, de band album van Karl Jonas Winqvist in het Zweedse Stockholm. En dat was de aanleiding voor enkele dagen van puur avontuur en muzikale verrassing. Eigenlijk hadden ze maar over één van de composities afspraken gemaakt. De rest van het album was het resultaat van pure improvisatie in en rond de studio in Zweden. 

Enkel over de song Ella Mary Leather hadden we afspraken gemaakt. Ik gebruikte de naam een Engelse verzamelaar van oude liedboeken in de streek van Herefordshire. De vrouw had zo'n mooie en muzikale naam dat ik die wilde gebruiken voor de song.
James Yorkston
James Yorkston en het Second Hand Orchestra
James Yorkston en het Second Hand Orchestra

HERBELUISTER het interview met James Yorkston over Schotland, Stockholm en de vroege muziek van Van Morrison