Jamie Lidell - Building a beginning

31 oktober 2016
Jamie Lidell kennen we van zomerse feelgood-songs zoals ‘Another day’ en ‘Multiply’. Maar we leerden hem ook kennen als een soulzanger die al eens graag durft te experimenteren met elektronica. Op zijn nieuwe ‘Building a beginning’ bewijst hij dat het ook anders kan.

Op 'Building a beginning' maakt de aanstekelijke zorgeloosheid van zijn ouder werk maakt plaats voor een meer geaard, beheerst gevoel van gelukzaligheid, dat Jamie Lidell recent vond in zijn jonge gezinnetje. Samen met zijn vrouw schreef hij de teksten van de nieuwe plaat. Wie vreest dat dit zal leiden tot zeemzoete, stroperige schuifelsongs hoeft zich gelukkig geen zorgen te maken. De lyrics zijn doordrenkt van gelukzaligheid en rust, eerder dan overdreven liefdesverklaringen. Zelfs de ode aan zijn zoontje – het nummer Julian – is een funky lied met een opwekkend ritme: je moet wel meeknikken, niets aan te doen.

Nog opvallender is dat Jamie Lidell zijn muzikale proefbuisjes heeft opgeborgen en het experimentele hoekje van zijn sound achterwege laat. Het nieuwe album staat vol oerdegelijke, met soul overgoten R&B-nummers, die de hoofdrol teruggeven aan de fenomenale zangstem van Lidell. Dit kwam hij ook bewijzen in onze studio, waar hij ons omver blies met een emotionele versie van de titeltrack ‘Building a beginning’.

Radio 1 Select