"Jammer dat mensen zo weinig vertrouwen hebben in taxichauffeurs"

21 september 2018
Het imago van taxichauffeurs is best negatief. Maar is dat ook terecht? Bij Debecker praat met Wouter De Clerck en Fouad Oulad Khlie over hun beroep.

"Taxi wordt beschoten door rivaliserende taxichaufferus". Het is een krantenkop die maar weinig vertrouwen geeft in taxi's en hun chauffeurs. Wouter De Clerck is ex-taxichauffeur en werkt nog steeds voor een taxibedrijf in het Antwerpse. Hij vindt het jammer dat mensen zo'n slecht beeld hebben van taxichauffeurs. 

Concurrentiestrijd

Fouad Oulad Khlie is zelfstandig taxichauffeur in Gent en hij kaart aan dat de concurrentiestrijd moordend is. En het is die strijd die zorgt voor incidenten tussen de taxichauffeurs onderling. 

Dat er steeds meer vergunningen worden toegekend door de overheid, maakt de zaken er ook niet makkelijker op, dat erkennen Wouter en Fouad allebei. Om dan nog maar te zwijgen van organisaties zoals Uber. "Uber haalt het geld uit de zakken van taxichauffeurs, maar iedereen moet toch brood op de plank kunnen zetten?", zegt Wouter. Hij vindt het ook jammer dat taxichauffeurs een licentie moeten hebben, een medisch onderzoek moeten ondergaan, ... en dat chauffeurs voor Uber zomaar de baan op kunnen. 

Cowboyverhalen

Wouter roept op om niet elke taxichauffeur over dezelfde kam te scheren. Er zijn heel wat cowboyverhalen die de ronde doen, maar er zijn ook goede chauffeurs die je met een vriendelijk woord én aan de toegelaten snelheid op de gevraagde bestemming brengen. 

Bekijk hier het gesprek met Wouter en Fouad: