"Jammer, want mijn bloedgroep AB+ is eerder zeldzaam"

12 april 2016
Een week geleden was luisteraar Frank Butstraen toevallig op de universiteit in Mons, waar een bloedinzameling werd gehouden. Aangezien hij de zeldzame bloedgroep AB+ heeft, wou hij zich kandidaat stellen. Maar als Vlaming bloed geven in Wallonië is blijkbaar niet zo simpel!

Omdat Frank in het verleden al bloed gaf in Zaventem en Brasschaat, staat hij in de database van Rode Kruis Vlaanderen. Zich spontaan aanmelden voor een bloedinzameling in Wallonië kan daarom niet zomaar. Hij zou eerst een procedure van 45 tot 60 minuten moeten doorlopen. Maar daar had hij helaas de tijd niet voor.

Jammer want mijn bloedgroep is AB+. Een eerder zeldzame bloedgroep!

Frank begrijpt het allemaal niet zo goed. “Waarom is er geen link tussen de databases?” vraagt hij zich af. “Zeker omdat er toch altijd bloedgevers te kort zijn.”

 

An Luyten van het Rode Kruis Vlaanderen reageerde in Hautekiet:

"We hebben goede argumenten om verschillende databanken te hebben. Zo wil de federale overheid geen monopolie wat betreft de bloedbanken. En daar is het Rode Kruis er één van" zegt ze.

Alle donorgegevens in de databanken vallen ook onder de wet op de privacy. "We mogen die dus niet zomaar op de markt gooien. De anonimiteit van de donor moet immers gegarandeerd worden."

Op eenvoudig verzoek kan Frank Butstraen in de toekomst wel zijn eigen gegevens laten overzetten naar het Rode Kruis Wallonië.

 

Foto © Getty Images