"Jan, dat is jazz op de radio: partituren weg en improviseren maar"

3 juni 2018
Radio 1, VRT en de collega's nemen eind dit jaar afscheid van Jan Hautekiet als radiomaker. Tot dan deelt hij zijn kennis en ervaring met ieder die het gebruiken kan. Bijvoorbeeld dat je niet op de hoogste plek moet eindigen. Of dat eindigen ook mag in schoonheid, wanneer alles nog heel erg goed gaat. "Ja, ik ben gedemoveerd, maar daardoor niet gedemotiveerd."

Na veertig jaar neemt Jan Hautekiet bijna afscheid van het radiomaken. "Het cliché wil dat je het beste stopt wanneer het allemaal nog goed voelt. Dat je kan zeggen, 'dit was mooi' en het dan kan doorgeven."

Het programma Hautekiet loopt volgende week al op zijn einde, maar Jan blijft nog tot het einde van dit jaar. "Het is dan toch een zachte landing geworden", lacht hij. Want aanvankelijk dacht hij: "Als je met iets stopt, dat stop je volledig. Toch kwam de vraag of ik mensen wilde coachen. Moest ik dat wel doen?" 

Een herinning aan het vertrek van een oud-baas en collega, Frans Ieven, overtuigde hem. "Als je hier veertig jaar rondloopt, heb je wat meegemaakt en is het proper om dat door te geven."

"Demotie is geen demotivatie"

Jan toonde ons dat demotie niet negatief hoeft te zijn. Hij was nethoofd van Studio Brussel en Radio 1 en werkte op de afdeling strategie van VRT. "Dan kwam de vraag of ik opnieuw wilde presenteren (wat het programma Hautekiet werd, red.). Het leek ongewoon, maar ik dacht, misschien moet ik het wel doen."

"We moeten niet denken dat je een hoge functie moet bereiken en dan weggaan. De afgelopen zes jaar, waren zes zálige jaren. Ja ik ben gedemoveerd, maar daardoor niet gedemotiveerd." 

De afgelopen zes jaar, waren zes zálige jaren. Ja ik ben gedemoveerd, maar daardoor niet gedemotiveerd

Bovendien biedt dat voordelen, weet Jan. "Ik had het huis op alle manieren leren kennen. Dat neem je mee. Zo had ik altijd bewondering voor Marc Gevaert, die op de hoogste plek in de nieuwsdienst van VRT zat en ging op gegeven moment opnieuw ging nieuws lezen. Hij was een uitstekende nieuwslezer. Ik vond dat toen al straf, op de hoogste top zitten en weer naar het radionieuws gaan."

De laatste zes zálige jaren bij Radio 1, maakte Jan mee met het team van Hautekiet. In Touché namen ze alvast afscheid van hun kopman. En dat liet Jan verre van onberoerd. 

Jan is de man van de clean desk, met mapjes netjes op zijn bureau gesorteerd, net als zijn voorbereidingen voor de uitzending. Maar van het moment hij de studio binnen stapt laat hij dat los en improviseert. Jan is eigenlijk jazz op de radio. De partituren gaan weg en het is gewoon spelen en improviseren
Collega Hilde
Toen ik de eerste keer met Jan aan tafel zat was ik zo dom om het gezang van Joni Mitchell kattengejank te noemen, wetende dat Jan grote fan is. Hij deed zijn schoen uit en smeet die bijna naar mijn hoofd. Wat een strenge man, dacht ik toen. Zes jaar later heb ik mijn mening over Joni Mitchell niet herzien - sorry Jan - maar mijn mening over Jan is wel bijgesteld. Hij is de meest warme, lieve en rustige man
Collega Lotte
Ik heb me opgeworpen als leider van het verzet tegen het pensioen van Jan Hautekiet. Hij werkt 40 jaar op VRT, dus er zijn mensen die 40 jaar hebben kunnen profiteren van zijn kwaliteiten als radiomaker. Ik ben 29, dus vind dat ik nog 11 jaar te goed heb
Collega Mathias
Jan (Hautekiet) is de makkelijkste presentator waar ik voor gewerkt heb. Hij zegt nooit nee en als het toch eens fout ging, maakte hij er geen probleem van
Collega Jan
Jan is een vaderfiguur die goed weet wat er in zijn gezin of programma afspeelt. Hij heeft een ongelofelijke goede antenne om emoties die de ronde doen aan te voelen
Collega Herwig

Jan weet niet of hij moet huilen of lachen bij het horen van die woorden. "Normaal komt deze fase toch om tien voor één? Het is een heerlijke ploeg die me iedere dag in een zetel naar de studio draagt."

Wie nog twijfelde over het warme karakter van Jan, kan die twijfel nu opbergen. Net op tijd om nog te genieten van een laatste week Hautekiet. 

Herbeluister Touché met Jan Hautekiet hier: 

Lees ook

Lijst van artikels