Jan Decorte Hoe maakt u het?

17 mei 2017
Jan Decorte
Bekende kunstenaars openen hun hart en hun ziel voor Culture Club. Ze getuigen eerlijk en confronterend hoe ze de dingen kunnen maken die ze maken. En welke toegevingen daarbij horen. Jan maakt "contemporary arts", kunst op alle mogelijke manieren en in alle mogelijke gebieden.

Ik denk niet teveel na, ik doe vooral... en voelen. Ik maak dingen voor mensen die ook willen voelen, en dat is voor mij het publiek eigenlijk, en daar doe je het voor, terwijl wat ik maak een bescheiden werk van zelfbewustzijn is. 

Jan herschrijft bestaande klassiekers op een unieke manier. Zo ging hij dit seizoen aan de slag met Othello van Shakespeare. In de versie van Decorte werd dat Ne Swarte

Twee maanden voor de première begin ik heel snel het originele stuk te lezen. Dan is er een week rust en dan begin ik te schrijven tussen 2 en 3 in de namiddag: als ik opsta neem ik mijn ontbijt, daarna ruimt Sigrid de tafel af en dan begin ik te schrijven. ik werk niet in een burootje, ik werk aan de keukentafel. Ik denk daar totaal niet bij na. 

Sigrid Vinks is de muze van Jan

Ze leest alles voor het eerst en zegt dan haar gedacht. maar gewoonlijk is dat : "heel goed schatje, morgen voort". Dus daar kan ik mee leven. Als het niet goed was zou ze er niet in mee willen spelen dus ze heeft er alle baat bij om mij te zeggen dat ik op goeie weg ben.